0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă2,55% din banii Pilonului II de pensii s-au dus pe comisioane

2,55% din banii Pilonului II de pensii s-au dus pe comisioane

Averea fondurilor administrate privat (Pilonul II), dupa patru saptamani, este de 86.368.180 lei, cu 2,07% mai mica decat totalul banilor virati de angajatori catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS), fiind erodata de doua comisioane in valoare totala de 2,55%. Acesti bani intra direct in conturile companiilor de gestionare a fondurilor de pensii, potrivit legii. Totusi, din suma intrata in pusculitele fondurilor, administratorii au reusit pe ansamblu o apreciere usoara a banilor clientilor, cu 0,44%.
Pe 20 mai, CNPAS avea in conturi o suma de 88.190.879 milioane lei, aferenta Pilonului II, pe care i-a transferat administratorilor fondurilor de pensii. In gestionarea administratorilor de pensii au intrat doar 86 milioane lei, intrucat un comision de 2,5% s-a oprit automat de catre fiecare administrator in parte, conform prospectelor de acestora. "Acest comision de 2,5% se aplica la fiecare virament lunar dinspre CNPAS, urmand ca el sa se compenseze din randamentele ulterioare", a explicat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii. Al doilea comision este unul de administrare, de 0,05%, si se aplica lunar la valoarea totala a activelor fondului.

Dupa a patra raportare, cinci fonduri de pe Pilonul II au afisat scaderi ale unitatii de fond, fata de valoarea initiala de 10 lei. Cea mai mare scadere a raportat-o KD Fond de Pensii, cu 1,01%, urmat de BRD, cu 0,85%, si de Bancpost, cu 0,73%. Scaderi au mai afisat Prima Pensie si Allianz, cu 0,08%, respectiv cu 0,07%. "Dupa patru raportari, observam o segmentare a fondurilor dupa marimea expunerii acestora pe Bursa. Au fost fonduri care au ales sa plaseze sume mai mari pe Bursa, iar evolutia volatila a acestora a fost corelata cu evolutia Bursei, dar au fost si fonduri care au preferat o crestere usoara si treptata, investind mai putin in piata de capital. Cele care au afisat scaderi au avut pe de-o parte o expunere mai mare pe Bursa, in cazul fondurilor mari, iar pe de alta parte sunt afectate de ponderea pe care o au cheltuielile fixe in totalul banilor gestionati, in cazul fondurilor mici", a adaugat Radu Craciun.
Cea mai mare crestere, de 0,9%, a afisat-o ING, care administreaza si cele mai mari sume. Urmatoarele performante au fost obtinute de BT Aegon – 0,79%, Generali – 0,42% si de Interamerican – 0,35%.
Pe 20 iunie, administratorii fondurilor de pensii vor primi o noua transa de bani, aferenta lunii aprilie, care ar putea creste usor fata de luna anterioara, deoarece in unele din conturile goale s-au virat deja sumele necesare. In prima luna au fost 961.355 conturi goale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă