-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNumărul creditelor depășește de două ori depozitele

Numărul creditelor depășește de două ori depozitele

Dacă în Austria sau Germania există cel puțin trei produse de economisire la unul de creditare, în România raportul este inversat în favoarea creditelor (2:1), potrivit unui studiu GfK. Se poate însă și mai ­rău –precum în Turcia, Ucraina, sau Serbia.

În România, există de două ori mai multe produse de creditare decât cele de economi­sire, raport care se menține de aproximativ 4 ani. În ­2007-2008, erau de aproape trei ori mai multe credite decât economii, însă recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de-o parte, condițiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de altă parte, perioada de la începutul anului 2009, când dobânzile pentru depozite au fost foarte ridicate, au adus mai multe persoane către bănci în detrimentul altor metode de economisire, arată studiul GfK “Financial Intelligence” ce monitorizează raportul dintre economisire și creditare în 16 țări din Europa Centrală și de Est.

Este practic un sondaj și nu o centralizare a datelor din bănci, ceea ce implică o anumită marjă de eroare, dată inclusiv de confuzia la utilizarea produselor (de pildă, un card de debit poate fi considerat atât produs de economisire – când nu iei tot salariul de pe acesta, dar și unul de creditare, datorită descoperitului de cont atașat uneori la acesta). Eşantionul celor chestionaţi în România este de 6.000 de persoane, câte 1.000 pentru fiecare val, reprezentativ la nivel naţional, iar datele sunt colectate în lunile ianuarie, martie, mai, iulie, septembrie și noiembrie 2014.

“Și anul trecut clienții băncilor au rămas prudenți și au reflectat înainte de a lua un nou împrumut de la bancă. Chiar și într-un context economic stabil, în care salariile reale au rămas relativ constante timp de un an, oamenii simt nesiguranța când se gândesc la viitorul lor și sunt refractari în ceea ce privește riscul pe care trebuie să și-l asume luând un nou credit”, subliniază autorii raportului.

Unde se economisește cel mai mult

Un grup de patru țări iese în mod clar în evidență în ceea ce privește raportul economisire-creditare: Cehia, Slovacia, Germania și Austria. Nu numai că aceste țări sunt singurele în care jumătate sau peste jumătate din populație deține un produs de economisire, dar acestea sunt și singurele țări în care numărul de persoane care dețin un cont de economii depășește cu mult numărul de persoane care au un împrumut bancar. Germania și Austria conduc la acest capitol, ­raportul între împrumuturi și produse de economisire fiind de 1 la 3, în ­vreme ce în Slovacia și Cehia raportul este de 1 la aproape 2.

În toate celelalte țări examinate, penetrarea produselor de economisire se situează în medie la 22% din populație sau chiar mai puțin. Slovenia, Macedonia și Croația separă celelalte 9 țări rămase de liderii plutonului, arătând cifre apropiate de unu, atunci când se investighează raportul dintre credite și economii. Aproximativ 20% din persoanele din aceste țări au economii la bănci. Serbia, Ucraina și Turcia sunt primele trei țări în care persoanele care au credite le depășesc pe cele cu produse de economisire de 4,7, 3,3 respectiv 3 ori. Serbia este, de altfel, țara cu cel mai mic număr de oameni care își păstrează banii în bănci. Doar 2,6% au declarat că au produse de economisire. În Bulgaria sunt produse de creditare de 1,8 ori mai numeroase decât cele de economisire, în Polonia de 1,6 ori însă ungurii stau chiar ceva mai prost decât noi, cu credite de 2,2 ori peste depozite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă