UPDATE 12:10 – Mişu Negriţoiu, fost ministru în cabinetul Văcăroiu şi fost director al ING Bank România va fi propunerea oficială pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a anunţat premierul Victor Ponta după întâlnirea cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Premierul Victor Ponta a precizat că a discutat despre numirea la ASF cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi că împreună au convenit ca, având şi sprijinul în acest sens al Parlamentului, să fie asigurată o conducere „nepolitizată” a ASF.
Potrivit premierului, Mişu Negriţoiu urmează să fie audiat luni de către comisiile parlamentare de specialitate, iar marţi să fie votat în Parlament pentru această funcţie. „Va primi mai puţini bani ca acum”, a adăugat Ponta.
–
UPDATE 10:40 – Premierul Victor Ponta a mers, miercuri dimineaţa, însoţit de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, la sediul Băncii Naţionale a României (BNR), pentru a discuta cu guvernatorul Mugur Isărescu despre nominalizarea unei persoane la conducerea ASF. Tot la BNR a mers şi Mişu Negriţoiu, fost director general al ING Bank România, al cărui nume este vehiculat pentru acest post.
Marţi, premierul a anunţat că va prezenta propunerea pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) după ce va avea o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, programată pentru miercuri dimineaţa.
„Mai am o discuţie mâine dimineaţă cu domnul guvernator şi vom anunţa propunerea”, a spus Ponta, marţi, la Parlament.
Întrebat pe cine susţine la preşedinţia ASF şi dacă Mişu Negriţoiu este o variantă, Ponta a răspuns: „Urmează să am o discuţie azi sau mâine cu guvernatorul BNR, domnul Isărescu, şi marţi grupurile PSD, UNPR, PC şi UDMR vom avea o propunere comună”.
–
Premierul Victor Ponta a anunţat că va prezenta propunerea pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) după ce va avea o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, programată pentru miercuri dimineaţă.
Premierul Victor Ponta va avea miercuri o ultimă discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema vitorului şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). “Mai am o discuţie mâine dimineaţă cu domnul guvernator şi vom anunţa propunerea”, a spus Ponta, marţi, la Parlament.
Luni, premierul Victor Ponta a declarat că PSD, UNPR, PC şi UDMR vor avansa, marţi, o propunere comună pentru şefia ASF, el arătând că va avea o discuţie în prealabil şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe această temă. “În ceea ce priveşte alte instituţii aflate în subordinea Parlamentului, am hotărât împreună să declanşăm procedura în cadrul Parlamentului pentru numirea unui nou preşedinte la ASF”, a spus Ponta, după reuniunea liderilor coaliţiei guvernamentale.
Citeşte şi: Mişu Negriţoiu, posibil şef ASF. Ciorbea, membru neexecutiv (SURSE)
Întrebat pe cine susţine la preşedinţia ASF şi dacă Mişu Negriţoiu este o variantă, Ponta a răspuns: “Urmează să am o discuţie azi sau mâine cu guvernatorul BNR, domnul Isărescu, şi marţi cu grupurile PSD, UNPR, PC şi UDMR şi vom avea o propunere comună”.
Numirea unui nou şef al ASF are loc după ce în urmă cu aproximativ o lună fostul şef al Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut pentru 30 de zile sub acuzaţii de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
Potrivit DNA, pentru a perpetua situaţia de favorizare a CARPATICA ASIG, urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi pentru a întări propria putere decizională, Dan Radu Ruşanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.
“Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F.
Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”, acuza DNA la momentul reţinerii lui Dan Radu Ruşanu.