-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăUNPR: FMI ar accepta subvenţii pentru energie în funcţie de venituri

UNPR: FMI ar accepta subvenţii pentru energie în funcţie de venituri

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, după o întâlnire cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, că reprezentanţii Fondului au agreat posibilitatea acordării diferenţiate a subvenţiei pentru energia electrică, în funcţie de venit, anunţă Mediafax.

Diaconescu a afirmat că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au agreat ideea unui sistem de reglementare diferenţiată a subvenţiei la energia electrică pentru consumatorii casnici, în funcţie de venit.

Reglementarea vizează, potrivit lui Diaconescu, consumatorii vulnerabili.

El a precizat că UNPR va iniţia un proiect de lege pentru diferenţierea subvenţiei.

„Cei de la FMI ar agrea o variantă, transparentă, care să nu ducă la distorsionarea pieţei şi cu respectarea reglementărilor concurenţei, de acordare a subvenţiei la energie pentru categoriile defavorizate în aşa fel încât cei bogaţi, cu venituri mari şi care, cum au spus ei, îşi încălzesc piscinele cu energie electrică, să plătească mai mult decât cei cu venituri modeste”, a afirmat preşedintele de onoare al UNPR.

Diaconescu a mai menţionat că un alt punct al discuţiilor cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene a fost legat de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

„Avem o clară lipsă de performanţă, atât la nivel local, cât şi la nivel central. Este o situaţie pe care trebuie să ne-o asumăm şi, dacă suntem serioşi, trebuie să avem răspunsuri clare la această problemă”, a declarat el.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a afirmat că discuţia cu reprezentanţii organismelor financiare internaţionale a confirmat faptul că UNPR a luat „decizia corectă” de a asigura stabilitatea politică prin menţinerea acordului de guvernare cu PDL şi UDMR.

„Am vrut să auzim o părere personală a reprezentanţilor celor trei organisme, iar răspunsul nu a mai fost unul diplomatic, care să ocolească tema. (…) M-am bucurat să aud că există o confirmare că acest partid a luat o decizie corectă când a decis să contribuie la stabilitatea politică, aceasta fiind baza pentru ieşirea din recesiune şi perspectiva de creştere economică pentru 2011 cu 1,5-1,8% şi pentru 2012 cu 3,5-4%”, a declarat Sârbu.

El a spus că, pe aceste estimări optimiste ale FMI, se poate lua în calcul revenirea salariilor bugetarilor, începând cu 2012, la nivelul anterior diminuării cu 25%, precum şi majorarea valorii punctului de pensie cel puţin cu rata inflaţiei.

„Laitmotivul discuţiilor a fost că România a trecut de perioada cea mai grea şi a fost o confirmare că UNPR a făcut o opţiune corectă pentru România, iar următorul an şi jumătate va consolida această decizie. (…) Sper ca Guvernul să gestioneze măsurile economice viitoare cu înţelepciune şi cu o mai mare capacitate de explicare şi exprimare care este logica acestor măsuri”, a mai afirmat Sârbu.

Cele mai citite

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă