0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTaxele parafiscale sunt fie nejustificate, fie supradimensionate

Taxele parafiscale sunt fie nejustificate, fie supradimensionate

Pe langa contributiile obisnuite datorate bugetelor si fondurilor speciale, intreprinzatorii romani trebuie sa plateasca alte 196 de taxe catre diverse institutii publice, pentru o serie de servicii prestate de acestea. Lista celor 196 de taxe parafiscale a fost elaborata de patronii reuniti in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), cu mentiunea ca ea este o situatie provizorie, care poate fi modificata prin descoperirea altor „biruri”.
Printre taxele care in opinia intreprinzatorilor ar trebui semnificativ diminuate sau chiar eliminate se numara: tarifele pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor in domeniul agricol, taxele practicate de Registrul Comertului, taxele pentru autorizatiile de mediu, taxele de drum, tarifele pentru evaluarea si avizarea studiilor de fezabilitate, taxele pentru eliberarea cazierelor fiscale s.a.

Opinii

Potrivit unui sondaj realizat pe un esantion de 121 de IMM-uri, din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, 46,6% dintre intreprinzatori apreciaza ca taxele parafiscale sunt necesare si justificate in mica masura sau absolut nejustificate, in timp ce 51,14% dintre oamenii de afaceri cred ca taxele se justifica intr-o oarecare masura. Circa 41,38% dintre intreprinzatori sustin ca taxele practicate de Registrul Comertului sunt prea mari. Alti patroni (34,48%) considera ca nu se justifica plata comisioanelor catre Ministerul Muncii. Taxele si tarifele pentru primirea autorizatiilor de mediu sunt catalogate drept „neadecvate” de circa 31,03% dintre intreprinzatori, in timp ce taxele notariale sunt considerate prea mari de 17,24% dintre patroni.
In ceea ce priveste taxele pentru eliberarea cazierelor fiscale, intreprinzatorii le considera absolut nejustificate, in conditiile in care ei trebuie sa depuna lunar declaratii cu privire la impozitele si taxele fiscale. Alti 6,9% dintre investitori condamna valoarea ridicata a tarifelor pentru eliberarea autorizatiilor si avizelor in domeniul agricol.
In fine, oamenii de afaceri romani nu sunt de acord nici cu plata rovignetei, deoarece aceasta reprezinta practic o dublare a taxei de drum inclusa in pretul carburantilor si nici cu taxa de canal pentru apa pluviala, in perioadele de seceta. Totodata, intreprinzatorii nu mai doresc sa plateasca celebra contributie pentru finantarea institutiilor de protectie sociala, in cazul societatilor care prin profilul activitatii nu pot angaja persoane cu handicap.
Sondajul a mai relevant si procentele destul de ridicate reprezentate de taxele parafiscale in totalul impozitelor si taxelor platite de contribuabilii persoane juridice. Astfel, pentru 78,65% dintre IMM-uri acest procent este mai mare de 15%, iar pentru 17,98 dintre firme procentul este cuprins intre 16 si 30%.

Propuneri

CNIPMMR a propus analiza tuturor taxelor parafiscale de catre patronate impreuna cu institutiile statului, pentru a fi eliminate birurile nejustificate si a fi reduse cele supradimensionate. Intreprinzatorii au aratat ca se impune stabilirea unui mecanism de aprobare si monitorizare a parafiscalitatii in Romania, cu participarea partenerilor sociali, in scopul mentinerii taxelor sub control.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă