7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSituaţia economică a statelor lumii în funcţie de forma de guvernământ. Cine...

Situaţia economică a statelor lumii în funcţie de forma de guvernământ. Cine conduce?

Situaţia economică la nivel mondial se schimbă dramatic în contextul crizei economice, şi mulţi experţi acuză breşele din sistemul capitalist şi ineficienţa unor forme de guvernământ. Monarhia continuă să fie elogiată în multe dintre statele lumii, iar socialismul pare că a apus.

Romanialibera.ro îţi prezintă situaţia economică a statelor lumii, grupate în funcţie de forma de guvernământ. A fost luat în considerare produsul intern brut pe cap de locuitori raportat la puterea de cumpărare, conform datelor furnizate pentru anul 2010 de către Fondul Monetar Internaţional.

Pentru realizarea acestor calcule au fost luate în considerare statele cu peste 3 milioane de locuitori.

Monarhie absolută

În aceste ţări, monarhul deţine puterea absolută în stat. Parlamentul, dacă există, are un rol decorativ.

Monarhia absolută se găseşte în foarte puţine state ale lumii, cel mai mare dintre acestea fiind Arabia Saudită, care are o populaţie de peste 27 de milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor egal cu 22.607 dolari, ca urmare a uriaşelor rezerve de petrol.

Monarhia constituţională

În cazul monarhiei constituţionale, Guvernul primeşte vot de încredere din partea Parlamentului, iar rolul regelui este unul ceremonial, el având puteri limitate. Această formă de guvernământ este considerată ca fiind stabilă, deoarece monarhul, deşi nu este ales în mod direct de către cetăţeni, nu se implică la nivel public în politica statului. Printre ţările cu o astfel de formă de guvernământ se numără Belgia, Japonia, Canada; Danemarca, Norvegia, Spania, Suedia, Olanda sau Marea Britanie.

Media PIB-ului pe cap de locuitor al celor mai populate ţări unde se întâlneşte monarhia constituţională ca formă de guvernământ este de 27.866 dolari.

De asemenea, există o formă aparte de monarhie constituţională: cea în care monarhul exercită puterea alături de celelalte instituţii. Această formă de guvernământ se întâlneşte rar pe glob şi nu par să existe decât două state bogate, aparţinând acestei categorii: Emiratele Arabe Unite, care au un PIB pe cap de locuitor egal cu 47.439 de dolari, şi Kuwaitul, cu un PIB pe cap de locuitor egal cu 38.775. Kuwait-ul are, însă, o populaţie mult prea mică (aproximativ 2.800.000 de locuitori) pentru a avea un cuvânt greu de spus în sistemul economic mondial şi se bazează, în special, pe exporturile de petrol. Restul statelor, printre care se află Marocul, Iordania sau Bahrain, sunt departe de performanţele economice ale celor două ţări şi chiar de cele ale României.

Un alt sistem de guvernământ care are un mare impact în contextul economic global datorită statelor care l-au adoptat este republica în care puterea constituţională se află în mâinile unei singure mişcări politice. Astfel de state sunt cunoscute ca fiind republici socialiste. Printre acestea se află China, Cuba, Siria, Vietnam sau Coreea de Nord. Media PIB-ului pe cap de locuitor al celor mai reprezentative astfel de state este de 5710 dolari.

Statele analizate mai sus reprezintă aproximativ un sfert din numărul statelor de pe Glob.

Alte forme de guvernământ

O altă formă de guvernământ este republica parlamentară. Preşedintele are un rol simbolic. Guvernul este numit de către Parlament, iar, în unele cazuri, Parlamentul alege şi preşedintele ţării. Printre ţările cu o astfel de formă de guvernământ se numără Germania (PIB pe cap de locuitor egal cu 36.081 dolari), Italia (29.480 dolari), Polonia (18.981 dolari), Turcia (13.577 dolari), Grecia sau Austria (39.761 dolari).

România face parte din rândul republicilor semiprezidenţiale, alături de Franţa (33.910 dolari), Rusia (15.612 dolari) sau Portugalia (23.262 dolari). Preşedintele este independent de puterea legislativă, iar Guvernul funcţionează în baza votului de încredere acordat de Parlament.

În cadrul republicilor prezidenţiale (de exemplu SUA, cu un PIB pe cap de locuitor egal cu 46.860 dolari), nu există un prim-ministru, funcţiile de şef al statului şi şef al Guvernului fiind îndeplinite de preşedintele statului.

Date generale legate de PIB-ul pe cap de locuitor

România a avut în anul 2010 un PIB pe cap de locuitor egal cu 11.895 dolari, fiind foarte aproape de media mondială, egală cu 10.922 dolari, însă cu mult sub media Uniunii Europene, egală cu 30.455 dolari.

Concluzie?

Nu există date concrete care demonstrează eficienţa economică a unei forme de guvernământ, în comparaţie cu o altă formă de guvernământ. Însă, în urma unor crecetări constatative, cea mai favorabilă formă de guvernământ pentru o situaţie economică prosperă pare să fie monarhia constituţională, iar cea mai puţin favorabilă este republica socialistă. Există, însă, şi excepţii. Dacă facem abstracţie de PIB-ul pe cap de locuitor din China, aceasta are, în prezent, una dintre cele mai mari creşteri economice din lume, clasându-se pe locul doi la nivel mondial în privinţa producţiei economice.

Cine se află pe primul loc?

SUA au un PIB pe cap de locuitor de 46.860 dolari. Având o populaţie de 321 milioane de locuitori, SUA sunt cea mai mare putere economică a lumii, însă, conform datelor furnizate de către experţi, ele vor fi depăşite de către China în jurul anului 2016.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Scădere a înmatriculărilor auto în primele 11 luni din 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, numărul înmatriculărilor auto la persoane fizice și juridice a scăzut cu 15,06% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând...

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă