17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia va fi aptă pentru euro doar peste 20 de ani

România va fi aptă pentru euro doar peste 20 de ani

Avem nevoie de cel puţin 20 de ani, dacă nu cumva de 30 de ani, pentru a adera la moneda euro fără ca ulterior să ne lovim de probleme similare cu cele ale Greciei, ţară care a aderat la moneda unică în absenţa unei convergenţe reale.

 

Dacă îndeplinirea celor şase criterii de aderare la spa­ţiul monedei unice poate dura câţiva ani, obţinerea  unei perfor­manţe economice  reale, în măsură să asigure o coexistenţă  fără emoţii în acest spaţiu, va necesita o perioadă mult mai lungă, au opinat ieri mai mulţi eco­nomişti prezenţi la un seminar organizat de banca centrală.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi, totodată, şef al Consiliului Fiscal – organism care acordă consultanţă Guvernului la elaborarea politicii fiscale, spune că dacă obţinerea convergenţei nominale (respectarea criteriilor de aderare) ar putea fi atinsă în câţiva ani, atingerea unei convergenţe reale este mult mai dificilă. „Din perspectiva convergenţei reale, probabil că ne trebuie mult timp, şi discutăm de 20-30 de ani, ca să putem fi pregătiţi pe deplin, dar nici o ţară nu a fost pregătită pe deplin atunci când a aderat la zona euro şi, în final, trebuie făcut un compromis între cei doi factori, nevoia de convergenţă reală şi menţinerea unui catalizator, pentru a putea implementa reformele structurale necesare în economie”, a spus Dumitru.

Riscurile unui „euro cu orice preţ”

O dată ce un stat nu mai deţine moneda sa proprie, apar şi riscurile în caz de criză. Până acum, menţinerea monedei naţionale a ajutat competitivitatea exporturilor României şi a condus la un cost mai scăzut al vieţii, care a atras forţă de muncă bine calificată din statele euro aflate în dificultate. Avantajele oferite de menţinerea propriilor monede sunt scoase în evidenţă de situaţiile dificile din ţări ca Grecia şi Spania, unde autorităţile nu mai au la dispoziţie măsuri de politică monetară pentru a-şi resuscita economiile „muribunde” şi a reduce şomajul ajuns la cote alarmante, de aproximativ 25%. Confruntate cu criza, multe state est-europene s-au răzgândit cu privire la adoptarea euro.

Cehia va lua o decizie în acest sens numai după convocarea unui referendum, nu mai devreme de anul 2020. Ungaria a anunţat că nu ia în calcul trecerea la euro înainte de 2018, iar premierul polonez Donald Tusk a declarat în acest an că moneda euro este „complet neatractivă”.

Cele 12 state care au aderat la UE în 2004 şi 2007 s-au angajat prin Tratat să adopte euro, fără un calendar asumat şi numai după îndeplinirea unui set de criterii stricte. Cinci dintre aceste state, Slovacia, Slovenia şi Estonia, Cipru şi Malta, au trecut deja la euro.

Patru riscuri ale intrării pripite în zona euro

dispariţia cursului de schimb ca instrument monetar

 
creşterea preţurilor, urmată de scăderea competitivităţii

 
limitarea drastică a creşterii salariilor

posibilă creştere a şomajului

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...
Ultima oră
Pe aceeași temă