China este dispusă să promoveze cooperarea cu România, din punct de vedere economic, i-a transmis, vineri, preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, premierului român, Emil Boc, potrivit Agerpres.
„Guvernul Chinei încurajează întreprinderile chineze de performanţă să investească pe piaţa românească. Suntem dispuşi să promovăm colaborarea pragmatică dintre cele două state din punct de vedere economic şi al proiectelor de cooperare”, a spus preşedintele Chinei.
Delegaţia României a discutat cu oficialii chinezi oportunitatea unor eventuale investiţii chineze în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, realizarea centurii Bucureştiului, construcţia centralei de la Lăpuşteşti, precum şi a canalelor Dunăre-Bucureşti şi Siret-Bărăgan, a detaliat premierul român, Emil Boc, după întâlnire.
„Întâlnirea cu preşedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic şi economic că cele două ţări sunt pregătite să implementeze câteva proiecte de investiţii majore în ţara noastră. Mă refer la proiecte care vizează participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, realizarea autostrăzii Bucureştiului sau canalului Dunăre-Bucureşti, Siret-Bărăgan şi construcţia centralei de la Lăpuşeşti”, a arătat Boc.
El a menţionat că aceste proiecte vor fi discutate, luni, şi cu omologul său chinez, Wen Jiabao.
„Sunt proiecte concrete pe care voi discuta şi cu prim-ministrul chinez luni, urmând ca specialiştii noştri să lucreze la detaliile de implementare a acestor proiecte”, a menţionat Emil Boc.
Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că prin întrevederea de vineri cu preşedintele Hu Jintao s-au făcut demersurile politice pentru o eventuală implicare a Chinei în proiectele menţionate, iar investiţiile să se poată realiza inclusiv prin Legea parteneriatului public-privat.
„Astăzi a fost dat mesajul politic clar al susţinerii şi necesităţii dezvoltării acestor proiecte majore de investiţii chineze în România. China este doar al 16-lea investitor în momentul de faţă în România. Acum, am creat cadrul prin Legea parteneriatului public-privat ca şi alte proiecte majore să se deruleze în România cu investiţii chineze”, a adăugat Boc.
Totodată, discuţiile politice au urmărit şi facilitarea accesului oamenilor de afaceri români pe piaţa chinezească.
„De asemenea, am discutat ca în plan particular oamenii de afaceri din România să poată găsi o ieşire pe piaţa chineză, motiv pentru care delegaţia de oameni de afaceri pe care o am cu mine va avea luni la Beijing un forum de discuţii, pentru a strânge legăturile şi pentru a intensifica cooperarea în acest domeniu şi pentru a identifica noi pieţe şi modalităţi de desfacere a produselor româneşti pe piaţa chineză. Este o mişcare cu dublu-sens: investiţii chineze în România şi produse româneşti în China, în funcţie de specificul celor două ţări. Urmează ca luni, în cadrul Forumului de afaceri aceste lucruri să se detalieze, iar proiectele să fie discutate concret, atât de către miniştrii care mă însoţesc cât şi în întâlnirea cu primul-ministru chinez care va avea loc luni'” a precizat premierul român.
La întrevederea de la Shenzhen dintre Emil Boc şi Hu Jintao, preşedintele chinez şi-a exprimat aprecierea pentru importanţa pe care omologul său român, Traian Băsescu, o acordă relaţiilor dintre cele două state, liderul de la Cotroceni transmiţându-i preşedintelui Chinei o scrisoare, prin intermediul lui Boc.
„Vă mulţumesc pentru aducerea scrisorii din partea domului preşedinte Traian Băsescu şi apreciez mult că domnul preşedinte Băsescu acordă o atenţie foarte mare relaţiilor cu China„, i-a spus Hu Jintao lui Boc.