După ce în decembrie premierul Victor Ponta declara că nu Guvernul majorează taxele locale, aceasta fiind la latitudinea primăriilor, zilele trecute mai mulţi primari au declarat că sunt obligaţi prin legea dată de premier în decembrie să le mărească, cerând o intervenţie a Guvernului pentru menţinerea taxelor.
Izbucnite în luna decembrie, când Guvernul Ponta a anunţat intenţia majorării taxelor locale cu 16%, disputele politice pe această temă au căpătat ieri din nou amploare. Mai mulţi primari, printre care şi fostul premier Emil Boc, edil-şef al Clujului, au cerut imperativ Guvernului adoptarea unei ordonanţe care să le permită menţinerea taxelor în acest an la nivelul din 2012. În decembrie, Guvernul Ponta a majorat prin hotărâre de guvern nivelul taxelor locale cu 16%, însă premierul a spus atunci că nu e obligatoriu ca şi primăriile să mărească aceste taxe. Aceasta deoarece, susţinea atunci Victor Ponta, primăriile au posibilitatea creşterii sau micşorării acestora cu 20%.
„Azi în şedinţa de Guvern a revenit (…) o hotărâre de guvern care dă voie autorităţilor locale – consiliu local, CGMB – să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu obligă, însă”, spunea Victor Ponta pe 13 decembrie.
În plus, spunea atunci premierul, taxele pot chiar scădea. El susţinea că legea permite primăriilor să aplice majorări sau scăderi ale nivelurilor taxelor de până la 20%. Astfel, o majorare cu inflaţia a taxelor cu 16%, urmată de o scădere cu 20% a acestora decisă de primării, ar fi însemnat chiar o diminuare a acestora cu până la 4% pentru 2013.
În realitate Codul Fiscal permite majorarea taxelor cu până la 20% în urma iniţiativelor admi-nistraţiei locale, dar nu şi micşorarea lor. Hotărârea de guvern emisă în decembrie era imperativă şi nu lăsa posibilitatea menţinerii taxelor la nivel local. Ca urmare, primarii s-au văzut nevoiţi să mărească birurile locale, atrăgând asupra lor criticile populaţiei, convinse că vina este la judeţ, nu la Guvern. „Victor Ponta a fost prins cu mâţa în sac şi acum hoţul strigă hoţul. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor”, crede primarul Clujului, fostul premier Emil Boc.
Uite ordonanţa, nu e ordonanţa
Menţinerea taxelor locale la nivelul din 2012 nu ar fi posibilă decât dacă Guvernul ar fi adoptat o decizie care să ofere primarilor liber arbitru în privinţa creşterii decise prin hotărârea de guvern din decembrie.
O ordonanţă de guvern în acest sens nu a putut fi emisă deoarece preşedintele Traian Băsescu a abilitat abia vineri Guvernul să emită acest tip de acte legislative. Ar fi necesare trei zile pentru ca abilitarea să devină efectivă.
Preşedinţia respinge acuzele lui Ponta
Imediat după pasarea responsabilităţii, Preşedinţia a dat un comunicat în care atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale. „Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României (…) are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (…) Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arată în comunicat.
Ulterior şi premierul Victor Ponta a dat înapoi afirmând că atât Guvernul, cât şi Preşedinţia au acţionat „egal şi constituţional” în privinţa taxelor locale.
Abilitarea cerută de Victor Ponta, inutilă
Emiterea actelor normative necesare menţinerii obligaţiilor locuitorilor la nivelul anului trecut a creat o dispută între Victor Ponta şi Emil Boc.
Fostul premier a declarat la Cluj, într-o conferinţă de presă, că abilitarea invocată de premier nici măcar nu era necesară în cazul de faţă.
Actul normativ cerut de primării putea fi adoptat şi sub forma unei ordonanţe de urgenţă, nu doar a unei ordonanţe simple, caz în care nu mai era nevoie de abilitarea dată de Traian Băsescu.
În plus, Emil Boc susţine că proiectul unei astfel de ordonanţe de urgenţă a fost realizat în decembrie, însă, a lăsat primarul Clujului să se înţeleagă, a fost ţinut într-un sertar. Victor Ponta s-ar face că nu înţelege. „Eu îl întreb pe Ponta unde e ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal şi el îmi răspunde de ce nu a adoptat o ordonanţă simplă, îl întreb un lucru, şi el răspunde altceva. În asta constă diversiunea. Îi cer imperativ ca în această săptămână să adopte ordonanţă de urgenţă sau simplă de modificare a Codului Fiscal şi să scoată administraţiile locale din incertitudine”, a spus Boc.
Primăriile, în derută
Disputele pe această temă, prevederile legale ce s-au bătut cap în cap cu declaraţiile publice pe această temă au creat haos la nivel local. Unele primării au majorat cu 16% impozitele locale, altele le-au menţinut la nivelul de anul trecut, în timp ce unii primari le-au mărit cu doar câteva procente. Taxele şi impozitele locale percepute de administraţia din Târgu Mureş pentru acest an au fost majorate, vineri, cu patru – şase la sută, în timp ce la Iaşi ele nu au crescut. Consiliile judeţene Prahova şi Suceava au decis creşterea lor cu 16%. Ordonanţa necesară menţinerii taxelor şi impozitelor, fie că va fi de urgenţă fie că va fi simplă, este aşteptată pentru viitoarea şedinţă a Guvernului, programată pentru zilele următoare.