2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPierderi de peste 2 miliarde de lei din cauza secetei

Pierderi de peste 2 miliarde de lei din cauza secetei

Rafturile supermarketurilor sunt pline de făină, mălai şi ulei. Ogoarele sunt pârjolite de arşiţă. Se întâmplă în România anului 2012.  Impactul soarelui necruţător asupra agriculturii e devastator. Explică Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), şi Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii. 

Specialiştii în agricultură au estimări destul de sumbre privind recoltele din acest an, din cauza secetei prelungite. „Pierderile vor fi de peste 2 miliarde de lei anul acesta din cauza secetei, cam 1,5 spre 2% din PIB. Cel puţin de atât, pentru că au fost pierderi mari, de peste 50% la producţia de grâu şi de 50% şi chiar 80% în anumite zone ale ţării, la culturile de porumb. Şi floarea este afectată, dar nu în acelaşi grad ca porumbul. Orice măsuri s-ar lua la ora actuală sunt tardive. Nu mai poţi iriga acum, pentru că plantele au început să se usuce şi nici dacă le dai apă nu mai pot să învie”, spune Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.

La rândul său, Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice,  spune care e impactul caniculei şi lipsa norilor pe cer asupra culturilor: „La sfârşitul lunii mai eram fericiţi că veniseră ploile şi estimam producţii mari la grâu. Acum vedem cum culturile de toamnă se usucă în câmp. Din cauza secetei polenul nu mai este fertil, ceea ce înseamnă că nu a mai avut loc formarea boabelor. Drept urmare avem plante fără ştiuleţi cu boabe. În plus, din cauza uscăciunii plantele nu mai au nectar, ceea ce înseamnă că albinele nemaiavând ce să mănânce, nu mai sunt atrase să facă polenizarea. Însă chiar şi puţinele boabe care au crescut pe plante în acest an, sunt mici şi pipernicite fiindcă nu au avut apă să crească. Şi la floarea-soarelui se întâmplă acelaşi lucru, însă este o specie ceva mai rezistentă la secetă. Soia e şi mai sensibilă decât porumbul şi floarea-soarelui. E posibil să nu avem producţie de soia. La soia probabil o să recolteze câte seminţe au semănat în primăvară sau cu un pic mai mult”.

Agronomul avertizează că va fi o problemă şi cu furajarea animalelor, deoarece plantele furajere gen „lucernă”, „porumb furajer” şi restul culturilor folosite ca nutreţ sunt aproape compromise, ceea ce înseamnă o iarnă grea, cu producţii scumpe de lapte, brânzeturi şi carne. 

În total, Gheorghe Sin estimează impactul secetei la o treime din România agricolă: „Porumbul este cultivat pe 2,5-3 milioane de hectare, iar floarea-soarelui pe mai mult de 1 milion de hectare. Deci culturile de pe 35% din suprafaţa arabilă a ţării sunt afectate de secetă”.

Atât Stelian Fuia, cât şi Gheorghe Sin consideră că România e la voia extremelor „de belşug” şi „vânt care suflă prin hambare”, deoarece după căderea comunismului doar suprafeţe minuscule din teritoriul naţional mai beneficiază de sisteme de irigaţii.

Totuşi există şi culturi care vor profita de pe urma secetei. Stelian Fuia are şi una care descreţeşte niţel frunţile: „Deşi culturile de pomi vor suferi o oarecare pierdere de producţie, noi nu mai avem suprafeţe foarte mari cu pomi, care să influenţeze foarte mult economia naţională. În schimb, pentru viţa-de-vie e un an agricol bun, că vinul bun se face în anii secetoşi, nu în cei ploioşi”.   

Cele mai citite

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă