Petrom va reduce, marţi, preţul carburanţilor cu 4 bani pe litru, după sistarea colectării taxei pentru Fondul Special de Produse Petroliere (FSPP), a anunţat compania, citată de Mediafax.
„Datorită reducerii componentei de taxare cu 0,01 USD, ca urmare a sistării colectării taxei reprezentând Fondul Special de Produse Petroliere, preţul carburanţilor în benzinăriile OMV şi Petrom se va reduce cu 4 bani/litru (inclusiv TVA aplicat taxei de 1cent/litru), începând cu data de 25.01.2011.”, se arată într-un comunicat al companiei.
Petrom aminteşte că taxele reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor.
Totodată, potrivit Petrom, preţul mediu aplicat de către operatorii de profil din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Compania mai precizează că evoluţia preţurilor Petrom se bazează pe cotaţiile internaţionale la carburanţi şi pe concurenţa pe piaţă, fiind în plus influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb.
Şi Rompetrol a anunţat că va reduce preţurile, întrucât taxa aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminată, însă în cazul acestei companii scăderea de preţ este de 0,03 lei pe litru.
Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinăriei Petromidia, o informare în care arăta că datoria fostei Companii Române de Petrol a fost stinsă şi că plăţile către Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie să se regăsească, din acea zi, în preţul carburanţilor.
Până în prezent, Guvernul, Ministerul Finanţelor sau cel al Economiei nu au anunţat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.
Taxa a fost introdusă pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, şi s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburanţii produşi şi comercializaţi în România, iar din 2005 s-a aplicat şi celor exportaţi.
Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada 1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.
Ministerele Economiei şi Finanţelor Publice au elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia sumele încasate în Fondul special pentru produse petroliere după regularizarea datoriilor fostei Companii Române de Petrol se utilizează pentru diminuarea datoriei publice interne.
Potrivit notei de fundamentare a actului nomativ, prin suma încasată în data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publică creată în baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, în valoare de 507,3 milioane de dolari.
De asemenea, în perioada 22 octombrie – 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere în contul Ministerului Finanţelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentând echivalentul la data plăţii a sumei de 16,0 milioane de dolari, sumă reprezentând o altă datorie a fostei CRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar al cărei regim juridic trebuie clarificat.
În nota de fundamentare nu se explică de ce s-a mai încasat taxa de un cent pe litru după 21 decembrie, dar proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte că sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.
Taxa de un cent pe litru urma urma să fie eliminată odată cu aprobarea proiectului de OUG de către Guvern şi intrarea în vigoare a actului normativ.