Cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei, spun administratorii judiciari ai companiei din Râmnicu-Vâlcea.
„Practic, Oltchim nu a mai aparţinut acţionarilor săi, ci traderilor, care erau controlaţi, direct sau indirect, de managementul combinatului“, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prezentând un raport privind cauzele care au generat insolvenţa. Piperea a adăugat că “Oltchim este un bolnav în stare de comă sau chiar în moarte clinică”, iar situaţia companiei este “foarte urâtă”.
Schema devalizării
Potrivit declaraţiilor făcute ieri de către reprezentantul BDO (firmă ce alături de cea a avocatului Piperea asigură administrarea judiciară), Niculaie Bălan, tranzacţiile comerciale controlate direct sau indirect de managementul Oltchim şi investiţiile ineficiente au devalizat compania. De asemenea, în 2009-2012 managementul a fost incapabil să adopte măsuri adecvate pentru adaptarea companiei la condiţiile de piaţă în contextul crizei economice mondiale.
Raportul vorbeşte de existenţa a aproximativ 20 de firme, unele înregistrate în paradisuri fiscale precum Seychelles, Cipru, Liechtenstein sau Olanda, care au jucat atât rol de furnizor cât şi de clienţi pentru Oltchim. Unele au în calitate de acţionari sau administratori tocmai persoane ce ar fi trebuit să asigure buna funcţionare a companiei. Printre aceştia se găsesc fostul director Constantin Roibu (administrator la cel puţin patru firme ce vindeau produse sau servicii Oltchim) şi rude ale acestuia, Mihai Diculoiu, lider de sindicat, Nicolae Remus Mihăescu, fiul şoferului directorului Roibu, etc.
Relaţiile comerciale cu aceste firme, bazate pe principiul vânzărilor ieftine, sub preţul pieţei mondiale, şi achiziţiile la preţuri mai mari decât cele ale pieţei au creat combinatului pierderi ce au însumat peste 100 de milioane de lei în perioada 2009-2012.
Afaceri de tip „Dănilă Prepeleac”
Oltchim a încheiat şi contracte păguboase, nu este clar dacă din rea intenţie sau din nepriceperea managementului. Un astfel de caz este achiziţia unor instalaţii situate pe platforma Bradu deţinute de OMV Petrom. În perioada 2009-2011 OMV Petrom a vândut Oltchim mai multe active la un preţ de 44,5 milioane lei, necesare, chipurile, procesului de producţie. Problema a fost că Oltchim a preluat de la OMV doar partea de petrochimie care prelucra benzina „nafta“ livrată de rafinăria Arpechim. Odată închisă aceasta de către OMV Petrom, instalaţiile cumpărate de Oltchim au devenit inutile. OMV Petrom a avut grijă să se spele pe mâini de afacere, introducând în contract o clauză conform căreia nu poate fi făcut răspunzător de închiderea rafinăriei. Pentru datoriile avute la OMV Petrom, Oltchim urma să plătească austriecilor, timp de 3 ani, o dobândă egală cu Euribor plus 6,5%, adică aproximativ 8%.
In diferite operaţiuni comerciale sau bancare, cu sau fără justificare, conducerea Oltchim a pus gaj din cele mai nebănuite active ale sale, precum certificate de emisie a gazelor de seră, acţiuni deţinute la diferite societăţi comerciale sau instalaţii. Pentru această situaţie, raportul îi face răspunzători pe fostul director general Oltchim, Constantin Roibu, pe cei patru directori adjuncţi ai combinatului, precum şi pe membrii Consiliului de Administraţie din perioada 2009-2012.
Soluţia – spargerea combinatului în două
Potrivit raportului, singura şansă de reorganizare a Oltchim este impărţirea acestuia în două entităţi, una rentabilă, productivă, şi o alta ce urmează să intre in conservare sau ale cărei active vor fi vândute. „Este totuşi posibilă reorganizarea judiciară a Oltchim, dar apoi Oltchim va trebui privatizată către un investitor strategic din zona chimică sau petrochimică, care poate să aducă materia primă şi să distribuie produsele. Recomandăm privatizarea fie prin constituirea unui Oltchim 2, un Special Purpose Vehicle, care să preia de la Oltchim prin aport de capital social activele funcţionale, inclusiv o parte din salariaţi, iar Oltchimul vechi să rămână cu activele nefuncţionale, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile”, a afirmat Gheorghe Piperea.