Compania de stat Nuclearelectrica a vândut 10% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operaţiune, relatează Mediafax.
Nuclearelectrica a atras 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital în care a emis acţiuni reprezentând 11,077% din capitalul social.
Un pachet de 10% din acţiuni a fost scos la vânzare la bursă printr-o ofertă publică iniţială în vederea listării, iar diferenţa de 1,077% din titluri a fost cumpărată de Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preferinţă.
Prin oferta derulată la bursă, valoarea ofertei era cuprinsă între 281,8 milioane lei şi 379,4 milioane lei, în funcţie de preţurile la care puteau fi cumpărate titlurile, respectiv între 11,2 lei şi 15 lei.
În cadrul ofertei, investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
Investitorilor instituţionali le-au fost alocate 85% din ofertă, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori 10%.
Astfel, investitorii instituţionali au cumpărat acţiuni de 241,5 milioane lei, cei de retail de 14,2 milioane lei, iar micii investitori au achiziţionat titluri de 26,16 milioane lei.
Acţiunile vândute în ofertă vor avea ataşate drepturi de alocare, astfel că investitorii vor putea beneficia de titlurile cumpărate chiar înainte ca acestea să le fie transferate în conturi. Drepturile de alocare ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucureşti pe 4 octombrie.
„Oferta a fost încheiată cu succes (…) Pe această cale, sunt nevoit să mulţumesc tuturor care s-au implicat în acest proces.(…) Este al doilea succes după Transgaz, asta înseamnă că există interes pentru companiile energetice româneşti”, a declarat luni ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o conferinţă de presă.
Niţă a adăugat că speră ca Nuclearelectrica să obţină în acest an un profit dublu faţă de anul trecut, când profitul a fost redus.
„Suma de 281,87 milioane lei este din subscriere, diferenţa este aportul Fondului Proprietatea”, a afirmat şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu.
Listarea la bursă a Nuclearelectrica prin ofertă iniţială la Bursa de Valori Bucureşti a fost prima operaţiune de acest fel din ultimii şase ani.
Ministrul delegat pentru Energie a declarat că în afară de listările la bursă ale unor companii de stat programate pentru 2014 statul nu are în vedere alte operaţiuni similare.
„Nu mai scoatem acţiuni ale altor companii la bursă, cu excepţia celor programate pentru anul viitor, adică Electrica, Hidroelectrica şi complexele energetice Oltenia şi Hunedoara”, a afirmat Niţă.
Listările la bursă ale acestor companii, precum şi ale altora, tot controlate de stat, au fost asumate de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
În acest an statul a scos pe piaţa de capital compania Transgaz Mediaş (TGN), printr-o oferă publică secundară, şi a listat Nuclearelectrica, prin ofertă publică iniţială. Până la sfârşitul anului va fi listat la bursă, prin ofertă publică iniţială, şi producătorul de gaze Romgaz Mediaş.
Listările la bursă ale unor pachete minoritare de acţiuni ale statului la companii energetice au fost amânate de mai multe ori în ultimii ani.