17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNorvegia va aloca alte 306 milioane euro pentru susţinerea investiţiilor norvegiene în...

Norvegia va aloca alte 306 milioane euro pentru susţinerea investiţiilor norvegiene în România

Norvegia va suplimenta cu peste 300 milioane de euro fondurile alocate pentru perioada 2009-2011 pentru susţinerea investiţiilor norvegiene în România, printre domeniile prioritare numărându-se energia regenerabilă şi captarea şi stocarea carbonului, informează Mediafax.

Investiţiile norvegiene vor fi susţinute prin Mecanismul Financiar Granturile SEE şi Granturile Norvegiene, iar discuţii privin suplimentarea fondurilor au fost purtate cu ocazia vizitei unei delegaţii conduse de secretarul de stat în Ministerul norvegian al Comerţului şi Industriei Halvard Ingebrigtsen la sediul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

„Discuţiile purtate cu acest prilej au evidenţiat posibilitatea intensificării cooperării economice dintre România şi Norvegia şi creşterea investiţiilor norvegiene realizate în ţara noastră ca urmare a extinderii, pâna în anul 2014, a Mecanismului Financiar Granturile SEE şi Granturile Norvegiene pentru perioada 2009-2011. Prin această prelungire, este prevăzută alocarea pentru România a încă 306 milioane euro, ca o contribuţie la dezvoltarea coeziunii economice şi sociale în România”, se arată într-un comunicat al MECMA.

Dintre domeniile propuse de partea norvegiană spre finanţare, în cadrul noului Mecanism de Finanţare, MECMA are în vedere domenii ca schimbări climatice şi energie regenerabilă, captarea şi stocarea carbonului, inovaţie în green industry, promovarea conceptului „muncă decentă” şi a dialogului tripartit.

Valoarea schimburilor comerciale româno-norvegiene se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 316,2 milioane euro, din care export 250,4 milioane euro şi import 65,8 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind pozitiv pentru România, respectiv 184,6 milioane euro, potrivit datelor Ministerului Economiei.

În comerţul României cu ţările din afara UE, Norvegia ocupă locul 7 la export şi locul 19 la import. În topul ţărilor partenere ale României, cu care ţara noastră are excedent comercial, Norvegia ocupă locul 6, după Turcia, Franţa, Moldova, Marea Britanie şi Serbia.

Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă