1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMediul de afaceri: Modificarea cotei unice va stimula munca slab calificată

Mediul de afaceri: Modificarea cotei unice va stimula munca slab calificată

Guvernul vrea să reintroducă impozitul progresiv cu trei cote în funcţie de venituri: 8, 12 şi 16 procente. Ce impact va avea acestă decizie asupra economiei?

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, este de părere că modificarea cotei unice va stimula munca slab calificată în detrimentul celei calificate şi înalt calificate. ”De asemenea, bugetul va avea de suferit şi vor trebui găsite noi surse de finanţare. S-ar putea să fie la schimb, în loc de reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS de la 1 iulie”, spune Pârvan.

Acesta spune că preocuparea Guvernului este pentru cei cu venituri mici, însă trebuie avută grijă ca linia să fie ”atent calibrată” pentru că astfel de măsuri conduc la concluzia că nu este bine să ai competenţe şi să câştigi mai mult. ”Noi susţinem solidaritatea, dar nu atunci când vine în dezavantajul competitivităţii”, argumentează secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Citeşte şi: USL schimbă cota unică cu trei cote regresive de 8, 12 şi 16%

Aceeaşi părere o are şi Sorin Ioniţă, director de cercetare al Societăţii Academice Române, care spune că Executivul nu îşi poate permite o astfel de măsură care ar aduce mai puţini bani la buget. ”Nu ştiu dacă a fost discutată cu FMI şi dacă a fost prinsă în proiectul de buget. Este o gaură substanţială în venituri, în special în cele locale. De altfel, Guvernul nu poate lua o astfel decizie fără să se consulte cu Asociaţia primarilor”, arată Ioniţă.

”Reducerea cotei unice este un lucru bun pentru economie, însă temerea mea este că, prin introducerea acestor praguri, se urmăreşte în viitor desfiinţarea cotei unice. Cred că, ulterior, aceste praguri vor fi crescute şi mă refer, în special, la cel superior”, susţine analistul economic Laurian Lungu. Acesta explică faptul că introducerea unor trepte pentru cota unică va spori birocraţia. Lungu arată că într-o primă fază vor scădea încasările la buget, dar nu simţitor. ”Aş prefera o cotă unică sub 16% şi nu introducerea unor anumite praguri”, declară Lungu.

Cele mai citite

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...
Ultima oră
Pe aceeași temă