1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai poate fi evitată scumpirea gazelor?

Mai poate fi evitată scumpirea gazelor?

Românii plătesc cel mai ieftin gaz din UE, preţul este la nivelul din 2007, iar distribuitorii interni pun presiune pe autorităţi.

Majorarea preţului gazelor naturale cumpărate de consumatorii casnici pare inevitabilă. Un cumul de factori ne conduc spre această concluzie. Principalii distribuitori de gaze naturale din România au cerut, susţine senatorul PSD Iulian Iancu, majorarea graduală a preţului cu 5, 7 şi, respectiv 9%. Per ansamblu, aplicarea acestui „plan” ar însemna o majorare de peste 22% a preţului la gaze. Acesta nu este însă singurul semnal venit în sensul majorării preţului la gaze. În acelaşi timp, Gazprom, producătorul rus de unde România ia aproximativ 40% din gazul necesar consumului intern, a anunţat recent că va majora preţul cu până la 14%. Mai mult, preţul gazelor nu a mai fost majorat de la jumătatea anului 2009, stabilindu-se astfel un record pentru perioada de după 1990. Deşi s-a vorbit foarte mult începând cu 2007 despre un calendar de aliniere a preţurilor la nivelul UE, autorităţile au negat oficial acest fapt. Un astfel de calendar ar trebui însă conceput până la finele lunii septembrie a acestui an.

Petrom, unul dintre cei doi producători de gaze naturale, a propus autorităţilor să majoreze preţul gazelor pentru consumatorii industriali pentru că, susţin ei, doar în acest fel pot fi evitate scumpirile la gazul furnizat populaţiei.

Petrom propune modificarea legii gazelor şi furnizarea către populaţie de combustibil din producţia internă, aşa cum s-a mai întâmplat, de exemplu, în cazul întreprinderilor deţinute de miliardarul Ioan Nicolae. „Propunem crearea a două categorii diferite de consumatori: pe de o parte cei vulnerabili, pe care i-am menţionat. Aceştia ar trebui să aibă dreptul să primească pentru o perioadă determinată numai gaze din producţia internă, pentru a nu fi împovăraţi de preţul ridicat al gazelor de import, ceea ce va duce la scăderea semnificativă a facturii la gaze, scădere ce poate fi până la 15%”, a declarat, pentru Mediafax, Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom.

2011/03/17//172881-tabel.jpg Click pe imagine pentru a mări

Semnele scumpirii

Românii plătesc cel mai mic preţ din UE pentru gazul consumat, adică 7,58 euro/ Gigajoule, de două ori mai puţin decât media pe Uniunea Europeană.

În prezent preţul pe mia de metri cubi se află la nivelul din 2007, fiind modificat doar în jos în ultimii doi ani (cea mai lungă perioadă fără majorări de după 1990).

Distribuitorii fac presiuni pentru majorarea tarifelor.

Unul dintre cei doi mari producători interni anunţă că majorările pot fi evitate doar dacă românii vor primi gaz din producţia internă în detrimentul industriei.

Furnizorul extern Gazprom de la care România ia 40% din gazul necesar, va majora preţul cu până la 15%.

Piaţa trebuie pregătită pentru liberalizare în contextul în care FMI impune acest lucru, iar Guvernul a anunţat deja că va elabora un calendar al liberalizării preţului până în luna septembrie 2011.

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...
Ultima oră
Pe aceeași temă