9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul a fost ajutat de BNR să crească. Cât va rezista?

Leul a fost ajutat de BNR să crească. Cât va rezista?

Apropierea de final a crizei politice generate de referendumul pentru demiterea preşedintelui a adus un moment de linişte pe piaţa valutară. Cu toate acestea, pe viitor sunt aşteptate noi fluctuaţii ale cursului de schimb euro-leu.

 

Aprecierea leului în raport cu euro, din prima zi după referendum, s-a datorat mai ales intervenţiei în piaţa valutară a Băncii Naţionale Române (BNR) şi semnalelor pozitive din Europa şi mai puţin rezultatului scrutinului de duminică, potrivit specialiştilor con-sul-taţi de RL. Revenirea monedei naţio-nale va fi cel mai probabil de scurtă durată, deoarece problemele economice sunt cele care pun presiune pe evoluţia cursului mai mult decât situaţia politică din ţară, estimează aceştia.  „Ce face clasa politică, nu poate decât să accelereze o anumită tendinţă a cursului. Iar tendinţa în România este  de depreciere şi va rămâne aşa până vom creşte economic. Politica românească poate afecta decisiv piaţa valutară, doar dacă iau nişte decizii ciudate în plan economic”, ne-a declarat consultantul financiar Florin Câţu. 

O opinie similară a exprimat şi analistul Laurian Lungu, care a precizat că modificările de valoare a leului în raport cu euro sunt fireşti pe o piaţă liberă şi nu sunt îngrijorătoare dacă se menţin într-o marjă redusă. „Fluctuaţiile pe termen scurt a ratei de schimb sunt normale. România nu a fost obişnuită cu aşa ceva, dar ăsta este rolul ratei de schimb. Au fost şi fluctuaţii mai ample decât asta. Chiar dacă acum ne afectează pe toţi, această experienţă trebuie privită din perspectiva timpului şi atunci fluctuaţiile sunt fireşti atât timp cât aprecierea şi deprecierea nu sunt excesive. Şi eu zic că nu au fost excesive în puncte procentuale”, a apreciat analistul.

Leul s-a depreciat ieri

Dacă vineri, cu două zile înainte de referendum, un euro era cotat de BNR la 4,6118 lei, luni moneda naţională a recuperat din terenul pierdut şi a revenit la 4,5558, pentru ca de ieri valoarea euro să crească din nou, aşa încât cursul a crescut din nou la 4,5694 şi spre seară chiar şi la 4,57-4,58 lei, pe piaţa interbancară. „Leul începuse să se aprecieze uşor încă de săptămâna trecută, luni doar s-a accelerat această tendinţă. Motivul principal a fost însă, după cum se vede din dobânzile din piaţa valutară, intervenţia Băncii Naţio-nale. Iar după ieşirea băncii, cursul s-a dus la 4,58-4,59 lei. Un al doilea motiv ar fi tendinţa de apreciere din regiune, băncile comerciale şi-au mai luat din profit, dar au fost lucruri conjuncturale, care nu au nici o legătură cu referendumul”, a apreciat Florin Câţu.

De asemenea, Laurian Lungu pune scurta revenire a euro pe semnalele bune din exterior. „La nivelul Uniunii Europene s‑au transmis din nou semnale că se doreşte salvarea euro. Vice-pre-şedintele Băncii Europene a ieşit cu un mesaj foarte puternic, a fost şi un mesaj politic puternic al ministrului de Fi-nanţe al Germaniei”, a men-ţionat analistul.

Euro nu va ajunge la 5 lei

Totuşi, specialiştii nu exclud în totalitate importanţa faptului că şi finalizarea referendumului a avut o influenţă pozitivă. „Desigur, contează şi că referendumul s-a încheiat, se ştie rezultatul şi se aşteaptă la o anumită continuitate cu situaţia de dinainte. Dar cred că sunt mai importante semnalele externe, decât cele interne”, a precizat Laurian Lungu. Iar acest lucru a produs o apreciere a tuturor monedelor din Europa de Est. Analiştii nu au vrut să rişte o estimare a modului cum va evolua cursul euro-leu în perioada următoare. „Guvernatorul BNR a avut un mesaj destul de clar şi a spus că mai e loc de depreciere, faţă de referinţa de atunci, ceea ce s-a şi întâmplat. Dar un curs de cinci lei, au spus că nu au în vedere, deci putem stabili că nu va ajunge până acolo”, a menţionat analistul.   

Cele mai citite

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă