-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa ce s-a angajat Guvernul pentru următorii 2 ani

La ce s-a angajat Guvernul pentru următorii 2 ani

Soarta societăţilor de stat cu pierderi e mărul discordiei în relaţiile cu FMI. În viitor, regiile de stat vor raporta direct Ministerului de Finanţe.

Autorităţile române şi FMI au convenit termenii scrisorii de intenţie la noul acord de tip preventiv care se va derula în perioada 2011-2013. La finele săptămânii trecute Guvernul şi delegaţia FMI au ajuns la un acord privind acţiunile asumate de România prin scrisoarea de intenţie, potrivit Mediafax. Conţinutul definitiv al acordului va fi anunţat oficial azi.

Mărul discordiei: societăţile de stat

Soarta societăţilor de stat care înregistrează pierderi a fost principala cauză pentru care discuţiile cu FMI au fost îngreunate. Lista Fondului conţine aproximativ 20 de companii de stat din care cea mai mare parte a acestora înregistrează pierderi şi obligaţii neachitate la bugetele statului. Potrivit surselor participante la discuţii, citate de Mediafax, FMI ar fi cerut oficialilor români măsuri radicale în privinţa acestor companii, însă aceştia nu ar vrea să privatizeze mai nimic.

Societăţile în cauză vor scoate la vânzare pachete minoritare de acţiuni, astfel încât statul să rămână acţionar majoritar, iar companiile vor obţine capitalurile necesare modernizării. Într-o intervenţie publică după încheierea discuţiilor, preşedintele Traian Băsescu a atacat managerii companiilor de stat.
„În 2011, obiectivul major e optimizarea funcţionării întreprinderilor de stat, a regiilor, societatilor cu capital majoritar de stat (…) Pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. De ce le plătim? Nişte domni manageri instalaţi politic nu au nici un fel de apăsare legată de pierderi. Ei sunt marii boieri, baronii economiei românesti”, a spus şeful statului. Băsescu a arătat cu degetul şi către şefii companiilor de stat profitabile care înregistrează profituri infime faţă de posibilităţile societăţii în cauză (Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica).

Liberalizare la preţuri de-abia în 2015, CAS neschimbat

O liberalizare completă a preţurilor la gaze şi energie electrică pentru populaţie ar trebui să fie amânată până în anul 2015, odată cu intrarea în zona euro, a mai spus Băsescu sâmbătă, întrebat despre discuţiile cu FMI. „Dacă pentru economie trebuie avut în vedere un calendar accelerat, pentru populaţie nu este posibilă aplicarea unui astfel de calendar, şi obiectivul de liberalizare completă a preţurilor trebuie împins pentru undeva către 2015″, a afirmat el. Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale nu este posibilă, în opinia lui Traian Băsescu, în anul 2011. „Nu cred că este posibil anul acesta. Dacă putem susţine câteva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident că o putem face, marea problemă este ce facem în 2012, când trebuie să venim şi cu deficitul la 3 la sută ESA, respectiv 2,5 la sută pe cash, fac o aproximare”, a explicat Traian Băsescu.

Noul Acord cu FMI

Eliminarea stimulentelor, introducerea primelor de performanţă pentru angajaţii Fiscului.
Ameliorarea absorbţiei de fonduri UE.
Stabilitatea legislaţiei fiscale.
Societăţile de stat vor raporta în primul rând Finanţelor.
Reforma sistemului de sănătate şi educaţie.
Reducerea inflaţiei la cel mult 4% în perioada 2011-2012.
Micşorarea pierderilor companiilor de stat.
Relansarea transportului feroviar în defavoarea celui rutier.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Percheziții de amploare în 13 județe, într-un dosar de trafic de migranți și crimă organizată

Migranții, recrutați și pregătiți în Turcia, erau transportați în România prin Bulgaria Polițiștii desfășoară 69 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă