4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăHavrileţ, ANRE: Distribuţia va ţine pasul cu scumpirea gazelor

Havrileţ, ANRE: Distribuţia va ţine pasul cu scumpirea gazelor

Acum, tarifele de distribuţie încasate de GDF Suez ori E.ON reprezintă un sfert din preţul gazului plătit de consumatorii casnici. Cum grosul investiţiilor companiilor abia urmează să fie trecut pe factura înaintată ANRE, ponderea costurilor de distribuţie va urca mai departe, în ciuda scumpirii gazelor o dată cu liberalizarea pieţei.

Certitudinea că procesul de liberalizare va duce preţul gazelor interne la 119 lei/MW în 2018, mai mult decât dublul celui din prezent, a determinat apariţia mai multor simulări privind valoarea facturilor în acel moment.

Majoritatea luau în calcul noul preţ al gazelor româneşti şi menţineau valorile actuale pentru gazul de import şi costurile adiacente (distribuţie, furnizare, transport). Vestea proastă este că acele calcule ar trebui refăcute cu un preţ al distribuţiei în creştere importantă, având în vedere că tarifele actuale surprind doar investiţiile finalizate şi deja recunoscute pentru perioada 2008-2012, iar grosul inves­ti­ţiilor abia urmează să fie adus spre aprobare la ANRE.

Dacă în acest moment, din costul de 109 lei/MWh plătit de consumatorii casnici, între 24 şi 25% reprezintă costul distribuţiei, în 2018 ponderea acestui serviciu va fi „puţin mai mare, fără să vorbim de creştere spectaculoasă, probabil în jur de 26%“, după cum afirmă şeful ANRE, Nicolae Havrileţ. Cu alte cuvinte, costul distribu­ţiei va ţine pasul cu creşterea celui al gazelor, ba îi va lua chiar faţa.

În afară de valoarea investi­ţiilor, autoritatea de reglementare indexează automat tarifele marilor distribuitori cu inflaţia şi bagă în facturile consumatorilor şi anumite cheltuieli „specifice“ ale acestora (de mediu, pentru tipuri de lucrări condi­ţio­nate de autorităţile locale etc.). Până la finele anului 2013, vestea bună este că ponderea gazului de import se va menţine scăzută, ANRE impunând înmagazinarea unei cantităţi mai mari de gaz din producţia internă, ceea ce va fi de bun augur pentru preţurile finale.

Din ce se compune factura populaţiei la gaze?

La solicitarea ziarului Bursa, ANRE a oferit „anatomia“ celor 109 lei/MWh plătiţi de populaţie. Costul gazelor din producţia internă reprezintă acum 42%, gazele din import au o pondere de 6,2%, costul transportului (Transgaz) reprezintă 15,9%, tariful de distribuţie – 24% la GDF Suez (E.ON percepe 25%), iar tariful de furnizare – 7,3% GDF Suez (5,3% E.ON). Trăgând linie, rezultă că cei doi distribuitori bagă în buzunar 31% din valoarea facturilor consumatorilor casnici sau 80% din felia aferentă gazului intern din respectivele facturi.

Cele mai citite

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă