Creşterea eficienţei în activităţile de producţie, închiderea unor capacităţi industriale, tendinţele demografice vor determina scăderea consumului energetic a afirmat ieri preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, la SEE Energy Forum organizat de Medien Holding.
Afirmaţia a fost făcută în contextul dezbaterii privnid dimensiunea optimă a schemei de subvenţionare a producătorilor de energie verde. “Estimarea unui consum de 75TWh în orizontul 2020-faţă de 46 TWh în prezent-a fost prea optimistă. Consumul nu va creşte în România, cred că ar putea să scadă. Mă refer la eficientizarea energetică, la ultimele evoluţii din industrie, la tendinţele demografice. Cred că trebuie să luăm în calcul modificarea legii 222, nu putem asigura cantităţile promise producătorilor de energie verde în acest context (24% din producţie, n.n), poate doar cu preţul scoaterii din joc a producătorilor tradiţionali (energia termo); să nu uităm însă că la CNE Oltenia lucrează însă 30.000 oameni” a subliniat Havrileţ. În prezent (aprilie-mai) Hidroelectrica asigură puţin peste 50% din producţie, 15-20% este energie nucleară iar 10-12% vine din eolian spune preşedintele ANRE.
“În acest moment sunt mai mulţi investitori, incusiv italieni, care nu ştiu în ce măsură mai pot conta pe business planurile iniţiale. Mai rău, băncile încep să nu mai finanţeze proiectele privind energia regenerabilă şi nu exclud faptul de a vedea în curând procese în justiţie deschise împotriva statului roman. Nu spune nimeni ca marja de profit să rămână la 22% cât a fost iniţial, dar fără un minim de 11% nu poţi avea investitori care să plaseze bani pe termen lung în România. Alfel, fondurile vor fi realocate spre alte zone mai permisive. Până la urmă, trebuie găsită calea de miloc între profitul investitorilor în energie regenerabilă şi interesele (şi bugetele) consumatorilor” a remarcat Adrian Dimache, secretar general al Camerei Italiene de Comerţ.
Nicolae Havrileţ a mai vorbit de creşterea facturilor la energia electrică din iulie (10% din consumul casnic va fi preluat din piaţa liberă) estimând însă că majorările vor fi sub 2%, despre eliminarea tarifelor de tranzit între statele din UE fapt ce ar putea afecta profitul Transgaz (se vor practica tarife naţionale stabilite de ANRE) şi creionarea consumatorului vulnerabil (“de succesul stabilirii categoriilor de consumatori vulnerabili depinde succesul liberalizării preţurilor la energie”). În acest moment autorităţile au în vederea constituirea unui fond de 250 milioane euro din suprataxarea producătorilor avantajaţi de liberalizarea preţurilor pentru a spriji consumatorii vulnerabili. Rămâne de văzut dacă aceşti bani vor fi suficienţi şi dacă liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică nu va dinamita creşterea economică pe termen lung, având în vedere că 70% din PIB este reprezentat în prezent de consum iar puterea de cumpărare a românilor este redusă.