Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională a două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea unor penalizări zilnice.
Comisia propune sancţionarea României cu o penalizare zilnică de 30.230 de euro pentru fiecare directivă incomplet preluată în legislaţia internă, bani care ar urma să fie plătiţi din momentul unei eventuale decizii a Curţii în acest sens până la transpunerea directivelor în legislaţia naţională.
„Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării. Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice”, se spune într-un comunicat al executivului european.
Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională.
„România a adoptat deja o parte substanţială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică şi gazele naturale, însă au rămas dispoziţii care nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziţii care se referă la protecţia consumatorilor şi la anumite îndatoriri ale autorităţilor de reglementare în domeniul energiei”, notează CE.
Este ultima etapă în procedura de infringement; în septembrie 2011, România a primit o solicitare de informaţii („scrisoare de punere în întârziere“ – statul în cauză trebuie să-şi prezinte observaţiile într-un anumit termen, de obicei de două luni) iar în februarie 2012 avize motivate (cerere oficială prin care se solicită statului să se conformeze cu legislaţia UE, dublată de invitaţia de a informa cu privire la măsurile luate într-un anumit termen, de obicei tot de două luni). Chiar dacă n-a făcut nimic timp de aproape 2 ani, România ar putea să-şi facă temele în următorii 2 (durată minimă estimată pentru finalizarea acţiunii la Curtea de Justiţie a UE) înainte de a se gândi la penalizări. Asta deoarece numai dacă în urma primei hotărâri pronunţate de Curte statul membru nu ia măsurile care se impun, Comisia poate iniţia o nouă procedură în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor care să se lase cu sancţiuni financiare, în funcţie de durata, gravitatea încălcării şi dimensiunea statului în cauză (fie o sumă forfetară, stabilită pe baza intervalului de timp derulat de la pronunţarea primei hotărâri; fie o amendă zilnică, calculată de la data celei de-a doua hotărâri, până când statul membru “se conformează”).
CE precizează că, în cursul anului trecut şi începutul lui 2013, alte câteva state membre au fost trimise în faţa Curţii pentru transpunerea incompletă a directivelor privind piaţa internă a energiei.