1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDupă Vocea Rusiei România îşi ia ADIO de la GAZUL IEFTIN

După Vocea Rusiei România îşi ia ADIO de la GAZUL IEFTIN

Postul de radio Vocea Rusiei, finanţat de guvernul rus, a publicat pe pagina de Internet un articol în care susţine că, din momentul în care Petrom va vinde gaz la export, românii vor rămâne fără gaze ieftine.

„Câteva săptămâni în urmă, pe fluxurile de ştiri a apărut ştirea despre un mare succes al companiei OMV care va putea începe exporturile de gaz din România în prima jumătate a anului 2013. În mod normal această ştire ar fi trebuit să provoace o reacţie foarte puternică din partea mass media, dar această reacţie a întârziat să apară. Această lipsă de reacţie este uşor de explicat în condiţiile în care OMV este unul dintre principalii clienţi ai tuturor trusturilor de media, având la dispoziţie un uriaş buget pentru publicitate şi PR. Într-o perioadă marcată de dificultăţi economice, este dificil de imaginat că se vor găsi ziare sau televiziuni dispuse să-şi înrăutăţească relaţiile cu o companie atât de importantă din perspectiva veniturilor din publicitate”, potrivit lui Valentin Mândrăşescu, acelaşi autor care a publicat numeroase articole despre România în Vocea Rusiei.

Citeşte şi VOCEA RUSIEI îi dă replica lui Dan Turturică

Citeşte şi EDITORIALUL lui Dan Turturică „Gigantic” nu sună bine în rusă (Există o legătură între rezervele de gaze din Marea Neagră şi isteria Moscovei?)

Iată şi explicaţia pe care o dă autorul: „Faptul că OMV va putea demara exporturile de gaz din România este foarte important. Logica este simplă: la export va pleca gazul din producţia internă curentă, adică acel gaz care până acum a fost vândut populaţiei şi companiilor din România la preţuri substanţial mai mici decât cele practicate în restul Uniunii Europene. La export nu va pleca nici un metru cub de gaz din Marea Neagră, deoarece exploatarea comercială a acestor zăcăminte va începe (în cazul în care zăcământul se va dovedi a fi viabil din punct de vedere comercial) de-abia la începutul următorului deceniu. Gazul care va pleca la export va trebui să fie înlocuit, deoarece în caz contrar populaţia ţării va sta în frig. Unicul mod de înlocuire este achiziţia unei cantităţi suplimentare de gaz de la Gazprom, deoarece altă soluţie nu există din punct de vedere tehnic şi fizic. Fiecare metru cub de gaz românesc exportat în Uniunea Europeană de către OMV înseamnă un metru cub de gaz cumpărat în plus de România de la Gazprom.

Consecinţele acestei situaţii sunt uşor de ghicit: cetăţeanul de rând trebuie să se pregătească pentru facturi mult mai mari pentru gaze naturale, iar statul român trebuie să-şi ia adio de la gazul ieftin din producţia internă şi să se pregătească pentru o creştere substanţială a dependenţei energetice faţă de vecinii de la Răsărit. Astăzi, România importă aproximativ o treime din gazul natural. În funcţie de eforturile tehnice ale OMV, procentul importurilor va creşte până la 50% sau chiar 60%, urmând inevitabil să se apropie asimptotic de cifra magică de 100%. Uniunea Europeană încearcă să-şi asigure un grad sporit de independenţă energetică, dar românilor de rând nu li s-a explicat că o parte a acestei ‘independenţe’ (oricum efemere) a ţărilor bogate din UE va fi asigurată de gazele din subsolul României, exploatate cu o redevenţă microscopică şi exportate în Vest”.

Ministerul Economiei: OMV s-a angajat să nu exporte gaz din România

 Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a declarat la Realitatea TV că nu era la curent cu intenţiile gigantului OMV, dar că OMR s-a angajat să nu exporte gaz din România. Pe de altă parte, Traicu a subliniat că nu există niciun impediment legal în această privinţă.

Într-o intervenţie telefonică, deputatul PDL Mircea Toader a adus în discuţie o hotărâre de guvern din 23 august 2012, prin care sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite sau avizate de ANRE, cantităţile de gaze naturale din producţia internă utilizate de către producătorii titulari de acorduri petroliere la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice.

Întrebat dacă era la curent cu hotărârea de guvern, secretarul de stat a declarat că aceasta nu va afecta buzunarele românilor.

Cele mai citite

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă