Doi cetăţeni turci şi firma acestora din localitatea ilfoveană Bragadiru au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îi acuză de evaziune fiscală de aproape trei milioane de euro, portivit Mediafax.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe cetăţeanul turc Habip Ahmet, administrator al societăţii Valerio Optim SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată şi pe asociatul său Kokbas Serkan, de asemenea cetăţean turc, acuzat de complicitate la această infracţiune, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.
Totodată, SC Valerio Optim SRL a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în 11 mai 2009, Kokbas Serkan a înfiinţat societatea Valerio Optim SRL, unde era asociat şi administrator. Firma se ocupa cu vânzarea fructelor şi legumelor.
În 12 mai 2009, Serkan l-a împuternicit pe Habip Ahmed să administreze, cu puteri depline, firma în numele său. A doua zi, Kokbas Serkan a părăsit România, fără să mai revină, în condiţiile în care intrase în ţară în 4 mai 2009, scopul declarat oficial fiind turistic.
În realitate, Kokbas Serkan nu a intenţionat să desfăşoare activităţi comerciale, ci a venit special în România pentru a înfiinţa societatea Valerio Optim SRL pentru ca, ulterior, să îl împuternicească pe Habip Ahmed să desfăşoare activităţile respective. Acesta din urmă nu mai avea dreptul să înfiinţeze o altă firmă, deoarece era controlat de Garda Financiară pentru neplata taxelor la stat.
În perioada mai-iunie 2009, Habip Ahmed nu a evidenţiat în contabilitate operaţiunile efectuate prin SC Valerio Optim SRL şi veniturile realizate de firmă, în sumă de aproape 43 de milioane de lei, producând astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproape trei milioane de euro.
De asemenea, pentru a îngreuna controalele fiscale, Habip Ahmed nu a declarat sediile secundare ale firmei, unde desfăşura activitatea.
Habip Ahmed a părăsit România în 16 decembrie 2009, astfel că ambii inculpaţi s-au sustras urmăririi penale. Nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestora care să poată fi confiscate.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de aproape 15 milioane de lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
Habip Ahmed a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 21 aprilie 2010, pentru fapte similare comise în perioada martie-aprilie 2009, el fiind asociat şi administrator al societăţii Dinar Styl Exotic din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov.
Potrivit procurorilor, în cursul lunii martie 2009, Habip Ahmet nu a evidenţiat în actele contabile sau în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate legate de comercializarea de fructe şi legume şi nici veniturile realizate.
De asemenea, Habip Ahmet s-ar fi sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediului secundar, precum şi cu privire la existenţa de sedii secundare.
„În această modalitate, inculpatul Habip Ahmet a creat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 7.187.205 de lei (echivalentul a 1.696.175 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA, prejudiciul nefiind recuperat”, potrivit procurorilor.
Acest dosar este judecat de magistraţii Judecătoriei Buftea.