1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce se poticneste economia

De ce se poticneste economia

Comenzile noi din industrie în al doilea trimestru al anului au urmat traseul exporturilor care au încetinit ritmul de creştere.

Analiştii economici şi reprezentanţii mediului de afaceri spun că, în primele trei luni ale anului, creşterea economică a fost foarte mică, fragilă şi nu a fost rezultanta îmbunătăţirilor condiţiilor de producţie interne. Drept urmare, o scădere a indicatorilor, preconizată deja de reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti nu trebuie să ne mire prea mult.

Eventuală revizuire

Economistul Bogdan Glăvan consideră că „încetinirea creşterii economice în trimestru doi era de aşteptat” de vreme ce contextul intern nu s-a îmbunătăţit aproape deloc.

„Creşterea nu a fost sustenabilă, nu a derivat dintr-o îmbunătăţire a condiţiilor de producţie. Climatul intern e dificil, constrângerile salariale persistă, prin urmare nu sunt premise pentru creşterea sănătoasă a producţiei. Creşterea din primul trimestru a fost atât de mică şi nu trebuie să ne agăţăm de ea pentru că s-ar putea să avem surpriza să constăm, la o ulterioră revizuire, că a fost de fapt o scădere. De-a lungul istoriei, astfel de exemple au fost numeroase”, ne-a declarat Bogdan Glăvan.

Creşterea de 0,7% din primul trimestru a fost susţinută în principal de exporturi şi industrie.

Exporturi încetinite

În luna aprilie, ritmul lunar de creştere al exporturilor s-a înjumătăţit, încetinirea fiind pusă în seama fluctuaţiilor cursului valutar, defavorabile exportatorilor.

„Exportatorii au înregistrat în aprilie pierderi financiare şi nu puţine au fost situaţiile când comenzile au fost anulate. În mai şi iunie, exporturile şi-au revenit ritmul de creştere lunar (la exporturile extracomunitare) fiind dublu celui din luna aprilie. Cu toate acestea, pe ansamblul trimestrului II, dacă comparăm cu trimestrul I, va fi o încetinire a creşterii la exporturi”, a precizat Mihai Ioneascu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor (ANEIR).

Reprezentanţii mediului de afaceri precizează însă că economia nu trebuie să se bazeze doar pe creşterile din industrie, repectiv exporturi şi trebuie avuţi în vedere şi alţi factori. Din pacate, precizează secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, creditarea nu s-a redresat, iar investitorii continuă să fie retincenţi.

Context periculos

„Nu reuşim să atragem nici bani europeni, creditarea este încă la un nivel nesatisfăcător, iar investiţiile de capital sunt insuficiente. În plus, mai mult sau mai puţin, există fie că vrem, fie că nu vrem şi influenţele din zona grecească. În industrie, dacă vorbim de industria prelucrătoare lucrurile merg bine, există un portofoliu solid de comenzi, dar va trebui să adunăm date şi despre ce se întâmplă în celelalte sectoare”, susţine Cristian Pârvan.

Faptul că populaţia se rezumă să facă economii şi eventual să investească speculativ , pe termen scurt, îl determină pe economistul Bogdan Glăvan să aprecieze că avem de-a face cu „un context periculos”.

„Intern, nu există nici motivaţia angajaţilor pentru o creştere a producţiei. Stimulentele lipsesc, constrângerile sunt numeroase şi oamenii se tem pentru ziua de mâine”, spune Bogdan Glăvan

Revenire


Exporturi extracomunitare

În mai şi iunie exporturile în zona non-euro au crescut ajungând la un ritm lunat dublu faţă de luna aprilie, când încetinirea a fost destul de mare.

„Pentru semestrul doi, aşteptările exportatorilor sunt pozitive, sperăm să nu mai apară variaţii mari ale cursului valutar şi să avem creşteri permanente “, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR.

Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă