7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum va merge economia în 2011 în viziunea "furnicii" Vass şi a...

Cum va merge economia în 2011 în viziunea „furnicii” Vass şi a „pesimistului” Blănculescu

Bugetarii vor avea parte în acest an de majorări de salarii cu cel puţin 15%, contribuţiile la CAS vor scădea din a doua parte a anului, iar procedurile fiscale vor fi simplificate, a declarat pentru romanialibera.ro Andreea Paul Vass, consilierului primului ministru Emil Boc. Varianta pesimistă a modului în care vor merge lucrurile în economia românească a fost creionată de Ionel Blănculescu, fost ministru al Controlului în guvernul Adrian Năstase, în prezent manager al firmei “Consultaţii şi Investigaţii Financiare”.

 

“Diminuarea CAS are o probabilitate ridicată de materializare în a doua jumătate a anului 2011. Procedurile fiscale vor fi simplificate, dar bazele de impunere fiscală vor fi extinse. Tot mai multe declaraţii fiscale sunt unificate chiar de la începutul anului 2011, iar plăţile vor fi onorate prin sisteme electronice. Ghişeele administrative se vor împuţina semnificativ”, a afirmat Andreea Paul Vass.

Pe de altă parte, fostul ministru al Controlului, Ionel Blănculescu, are o variantă pesimistă a modului cum va evolua economia românească în 2011, vorbind de incertitudine, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. “Economia românească îşi va reveni treptat, însă cu o condiţie: să se limiteze agresiunea politicilor guvernamentale asupra acesteia”, a declarat pentru romanialibera.ro fostul ministru al Controlului.

Cum va evolua economia

Andreea Paul Vass, consiliera primului ministru, este de părere că în 2011 vom continua să asistăm la igienizarea economică a României şi la diminuarea vulnerabilităţilor sale. „Munca la negru, abuzurile în asistenţa socială şi evaziunea fiscală sunt din ce în ce mai des demascate. Apar tot mai multe instrumente macroprudenţiale care să evite derapajele economice majore în viitor: grila unică de salarizare, sistemul unic de pensii, standardele de cost şi altele”, consideră consiliera premierului Emil Boc. Ea spune că alocarea resurselor se face din ce în ce mai corect, reorientate fiind tot mai mult dinspre risipă şi consum spre infrastructură, spre plata arieratelor, spre capacităţi productive şi spre export, atât în mediul privat, cât şi în cel public, deopotrivă. “Mutaţiile structurale bugetare pentru 2011 o probează la nivelul maşinăriei guvernamentale şi la bună parte dintre agenţii economici”, punctează aceasta.

“Salariile publice recuperează cel puţin 15%”

“Competitivitatea va continua să ghideze mecanismele de stabilire a salariilor în mediul privat după şocurile resimţite în ultimii doi ani. Salariile publice recuperează cel puţin 15%. Pensiile rămân îngheţate. Scade puterea de cumpărare. În schimb, rigiditatea pieţei muncii este una dintre barierele majore ce vor fi înlăturate în 2011 şi care împiedică acum ajustarea economică flexibilă şi reinserţia rapidă a forţei de muncă”, mai spune Paul Vass.

Incertitudine pe plan naţional şi internaţional

Ionel Blănculescu, fostul ministru al Controlului în Guvernul Năstase, acuză agresiunea politicilor guvernamentale asupra economiei româneşti. “Ca linie generală, anul 2011 va fi marcat de incertitudine economică, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Economia românească îşi va reveni treptat, însă cu o condiţie: să se limiteze agresiunea politicilor guvernamentale asupra acesteia. În anul 2010 economia României putea să intre pe creştere economică, pe un interval de 0.5-1%, dacă nu ar fi fost agresată şi influenţată negativ de politici guvernamentale incoerente şi ineficiente, care s-au constituit în veritabile elemente de frânare”, punctează Ionel Blănculescu, managerul companiei “Consultaţii şi Investigaţii Financiare” şi fost ministru al Controlului în Guvernul Năstase.

Blănculescu: Scăderea deficitului bugetar în 2011 nu este compatibilă cu economia României

Cât priveşte deficitul bugetar, Andreea Paul Vass crede că acesta continuă să scadă la 4,4% din PIB, dezechilibrele fiind semnificativ diminuate şi controlate. La rândul rău, Blănculescu spune că deficitul bugetar de 4.4% propus şi angajat prin Legea Bugetului de Stat este în scădere prea abruptă, cu 2,4 puncte procentuale faţă de anul 2010. “Această scădere, în anul 2011, nu este compatibilă cu economia României din acest an, urmând să produca tensiuni extrem de serioase la nivelul acesteia”, este de părere Blănculescu.

Greierele sau furnica

Întrebată cu ce probleme economice ne-am putea confrunta în 2011, Paul Vass a făcut referire la celebra fabulă a lui La Fontaine cu greierele şi furnica. “Depinde pe cine întrebaţi: greierele sau furnica? Cea din urmă nu se plânge şi mă simt mereu bine în pielea ei. Totuşi, presupunând că sunt greierele: Demobilizarea salariaţilor este principalul risc pe care îl percep în economia publică şi privată, în absenţa unor mecanisme stimulative care să compenseze revenirea prea lentă a salariilor în raport cu aşteptările populaţiei. Presiunile sindicale, politice şi mediatice vor fi virulente. Ponderea creditelor neperformante creşte, iar reluarea creditării este prea lentă. Menţinerea vitezei actuale de absorbţie efectivă a fondurilor europene ne-ar permite cheltuirea doar a unei treimi din fondurile structurale puse la dispoziţia noastră până în 2013. Principala problemă o constituie acum implementarea şi decontarea grabnică şi corectă a proiectelor deja aprobate şi semnate, astfel încât să putem vorbi de absorbţie efectivă la un nivel mult mai ridicat. Preţurile la alimente, la îmbrăcăminte şi la încălţăminte sunt mult prea mari în România comparativ cu ţările dezvoltate. Industriile locale şi concurenţa ar trebui să răspundă la aceste provocări. Obţinerea finanţării pentru dezvoltare nu va fi la fel de uşoară ca în precedentul ciclu economic de relansare. Vulnerabilităţile anumitor economii europene nu ne lasă să scoatem complet din calcul un posibil declin viitor al UE. Deşi intervenţiile guvernamentale au jucat un rol important, nu toate economiile au reuşit să stabilizeze şocurile generate de criză. Performanţa economică a României este dependentă în mare măsură de performanţa zonei europene”, a declarat Paul Vass.

Blănculescu acuză guvernanţii de dilentatism şi incompetenţă

În schimb, fostul ministru al Controlului crede că problemele cu care ne-am putea confrunta ţin de “dilentatismul, incompetenţa şi lipsa de viziune a celor care activează în domeniul economic din partea autorităţii statului, influentând în mod negativ mersul acesteia”. În plus, el spune că nerestructurarea aparatului de stat, bugetar, care va rămâne o piatră de moară pe structura economiei României, pe care o va sufoca în continuare, cu efecte negative asupra acesteia. “Contracţia în continuare a consumului la nivelul populaţiei, care, concomitent cu problemele din ce în ce mai mari din domeniul rambursării creditelor contractate de la bănci, va conduce la crearea unui sentiment de neîncredere, lipsa de speranţă şi demotivare, cu efecte negative asupra implicării acesteia în procesul economic, din calitatea de personal angajat”, a spus Blănculescu.

El a făcut referiere şi la marea evaziune fiscală, aflată în plină expansiune, care erodează Bugetul de Stat. “Dinamica periculoasă a împrumutului guvernamental, pe plan naţional şi internaţional, care va conduce la depăşirea pragului de 40% din PIB, rata de îndatorare, echivalentă în termeni reali (nu nominali), de efect, cu aprox. nivelul maxim admis în Uniunea Europeană (60% din PIB)”, crede fostul ministru al Controlului. El susţine că neintegrarea în spaţiul Schengen, care va scumpi împrumuturile externe ale României, prin creşterea riscului de ţară, măsurat în special prin intermediul CDS. “Izolarea continuă a economiei României, faţă de politicile economice europene sau ale zonelor cu potenţial înalt de dezvoltare, China, Brazilia, India, unele state asiatice, sau Rusia, care va influenţa negativ rezultatele acesteia”, a mai arătat Blănculescu.

Vass: “Aş paria pe construcţia de autostrăzi şi drumuri”

Consilierul primului ministru este de părere că în 2011 între domeniile care ar putea avea rezultate bune se numără auto, IT, farmaceutice, energie regenerabilă, sistemul bancar, piaţa de capital. “În toate domeniile economice sunt şi vor fi câştigători pe piaţă. Concentraţia lor va fi net superioară în sectoarele auto, IT, farmaceutice, energie regenerabilă, în sistemul bancar, de sănătate privată, în comerţul cu amănuntul sau pe piaţa de capital. Construcţiile se vor stabiliza în 2011, după căderi brutale în ultimii doi ani”, a spus Paul Vass. În sfera publică consilierul primului ministru spune că ar paria pe reconstrucţia finanţelor publice, pe consolidarea reformelor din educaţie şi sănătate, pe construcţia unui aparat administrativ mai eficient şi mai puţin costisitor, dar mai ales pe construcţia de autostrăzi şi drumuri. La rândul său, Ionel Blănculescu crede că vor merge bine producţia industrială şi exportul, în principal şi consumul intern, bazat pe investiţii în infrastructură, cu finanţare parţial europeană, în secundar.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

13 echipe calificate și 4 eliminate deja din Champions League! Situații neașteptate înainte de ultimele etape

În urma meciurilor disputate miercuri seara în UEFA Champions League, situația începe să se clarifice în privința echipelor care vor avansa în faza eliminatorie....

Israelul a bombardat împrejurimile capitalei siriene Damasc

Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe...

PSG și Manchester City în pericol să rateze calificarea. De ce transferurile din iarnă nu le pot ajuta în Champions League?

PSG și Manchester City, două dintre cele mai puternice echipe din Europa, se confruntă cu un sezon dezamăgitor în UEFA Champions League. Cu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă