Adrian Stoica
Prin definitie, privatizarea nu este un scop in sine, ci se urmareste imbunatatirea performantelor unei intreprinderi prin inlocuirea managementului statului, considerat pagubos, cu cel privat. Ce se intampla insa atunci cand managementul statului roman este inlocuit cu managementul statului elen, francez sau ceh? Acestea nu sunt situatii ipotetice, ci cele care au aparut nu de putine ori in cursul privatizarilor din ultimii 15 ani.
Primul caz de notorietate a fost cel al RomTelecom, preluat de compania elena de stat OTE. Apoi a urmat privatizarea uzinei Dacia Pitesti cu grupul francez Renault, in cadrul caruia statul francez avea inca o participatie deloc neglijabila la acel moment. Mai recent, a inceput privatizarea utilitatilor. Distrigaz Sud a fost preluat de Gaz de France, dupa ce in competitie se aflase si o alta companie de stat, de aceasta data de la Rasarit, adica Gazprom, Electrica Oltenia a intrat pe mana statului ceh, prin intermediul societatii CEZ, iar italienii de la Enel sunt noii proprietari ai Electrica Banat si ai Electrica Dobrogea.
La vremea respectiva, sindicalistii din domeniu si chiar directorul general de atunci al Electrica, Silviu Lucian Boghiu, au contestat public normalitatea unui astfel de demers prin care statul roman este inlocuit cu statul italian sau cu cel ceh. „Nu mi se pare normal ca investitorul strain sa fie o companie detinuta de stat, in mai mica sau in mai mare masura”, spune si acum Gheorghe Capatana, presedintele Federatiei Sindicale Energia Mileniului III.
In aproape toate cazurile, privatizarea cu companii de stat din alte tari nu a adus foarte multi bani in vistieria statului roman, punandu-se accent pe investitiile asumate de noul proprietar. In schimb, preturile si tarifele practicate de respectivele companii au intrat imediat pe o curba ascendenta. De notorietate este cazul RomTelecom, societatea nationala de telecomunicatii, ale carei tarife au crescut constant si substantial, profitand, cel putin pana acum, de un mediu concurential fragil sau chiar inexistent o buna perioada de timp, lucru ce a dus chiar la izbucnirea unui scandal de proportii in urma cu cativa ani.
In cazul distributiei de energie electrica si a celei de gaze naturale, nu sunt mari motive de ingrijorare in ceea ce priveste tarifele, cel putin teoretic, deoarece acestea sunt stabilite de autoritatile de reglementare in domeniu. Teoretic, deoarece practic ele sunt deja pe o curba ascendenta, iar noii patroni au tot interesul sa faca presiuni pentru ca ele sa continue sa creasca pentru a ajunge cat mai repede la nivelul celor din UE.
Cu alte cuvinte, socul scumpirilor repetate practicate de OTE la RomTelecom si de OMV imediat dupa preluarea Petrom ar putea sa fie doar preludiul unor majorari in lant si la celelalte utilitati. Regizorii acestor majorari de preturi vor fi tocmai guvernele unor state europene, prin intermediul reprezentantilor lor in companiile care au preluat distributia de gaze si electricitate.
De pe urma Renault, statul a primit doar 50 milioane de dolari
Urmatoarea companie de stat care a preluat o intreprindere romaneasca a fost Renault. Chiar daca nu era integral detinuta de statul francez, acesta avea inca, la momentul privatizarii, 45% din actiunile constructorului de automobile ce a preluat Dacia Pitesti. Mai mult, francezii s-au asigurat, printr-o clauza prezenta in contractul de privatizare, ca nu vor plati despagubirile care era posibil sa rezulte dintr-o eventuala castigare a procesului intentat de inventatorul eleronului incorporat pentru Dacia 1310, Romica Sandu. Renault s-a angajat sa nu plateasca mai mult de 100.000 de euro, restul ramanand in sarcina statului roman. Dupa toate aparentele, asa cum au decis pana acum instantele romanesti, statul roman va fi bun de plata pentru 22 milioane de euro. Care se vor scadea, matematic, din cele 50 milioane de dolari incasate la privatizare.
Si rusii au incercat marea cu degetul
O alta companie de stat care a participat la o importanta privatizare romaneasca este Gazprom din Federatia Rusa. Ea a fost insa invinsa de Gaz de France in cursa pentru privatizarea Distrigaz Sud. Gazarii francezi si-au mai exprimat interesul si pentru viitoarea privatizare a Romgaz. Si Electricite de France (EDF), societate la care majoritatea actiunilor este in posesia statului francez, este interesata de Electrica Muntenia Sud, care urmeaza sa se privatizeze in curand. Dupa ce au patruns in Romania prin intermediul OTE, la RomTelecom, grecii nu s-au lasat si au depus oferte, necastigatoare insa, si pentru Electrica Dobrogea si Electrica Banat, prin intermediul Public Power Corporation, companie detinuta de statul elen. Mai mult, aceeasi PPC s-a aratat interesata si de preluarea unuia dintre cele trei complexe energetice din Oltenia – Craiova, Turceni si Rovinari.
Gazele romanesti canta Marseilleza
Grupul francez Gaz de France, la care statul francez detine majoritatea actiunilor, a preluat controlul asupra societatii Distrigaz Sud. Finalizarea tranzactiei de achizitie a 51% din actiunile Distrigaz Sud de catre Gaz de France a avut loc la inceputul lunii iunie a acestui an, francezii numindu-si deja managerii la conducerea companiei romanesti. Gaz de France a cumparat pachetul de 30% din actiunile companiei romanesti pentru suma de 128 milioane de euro.
Pentru a ajunge la pozitia de actionar majoritar, Gaz de France a facut un aport de capital in societate, in valoare de 183 milioane de euro, bani care insa nu au ajuns in vistieria statului roman. Ba chiar era cat pe ce ca statul sa piarda o parte din cele 128 milioane de euro, deoarece s-a descoperit ca datoriile Distrigaz Sud erau ceva mai mari decat la momentul la care fusese semnat contractul de privatizare.
Singurul ofertant pentru cele mai atractive societati romanesti de distributie a energiei electrice a fost grupul Enel, controlat intr-o masura importanta de statul italian.
Astfel, italienii au intrat in posesia a 51% din actiunile Electrica Banat si Electrica Dobrogea pentru 112 milioane de dolari, suma considerata ca fiind foarte mica in comparatie cu potentialul celor doua societati.
Inainte de privatizare, directorul general al Electrica, Silviu Lucian Boghiu, a iesit public cu o declaratie prin care-si exprima opinia ca nu este corect sa fie admise la privatizare ofertanti care au capital de stat.