Există indicii că statul român a influenţat compania Hidroelectrica să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale, spun oficialii Comisiei Europene.
Comisia Europeană (CE) a iniţiat cinci investigaţii aprofundate pentru a afla dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, potrivit agenţiei Mediafax. Oficialii europeni au suspiciuni că producătorul român de energie, controlat de stat, a achiziţionat şi a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie. Astfel, ar fi fost favorizaţi beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie între cele două, încălcându-se normele UE în materie de ajutoare de stat.
„Există indicii potrivit cărora statul ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte”, se arată într-un comunicat al CE.
Reprezentanţii Comisiei vor să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii, vânzându-le energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.
„Subvenţiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcţionare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenţei tot atât de semnificativ ca şi cel provocat de subvenţiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienţii care au beneficiat de acestea în comparaţie cu concurenţii lor de pe piaţa internă”, a declarat vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi acoperă aproximativ 30% din consumul de energie la nivel naţional. Compania are în prezent zece contracte directe de vânzare a energiei către companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC şi EFT România.
În comunicatul CE sunt menţionate contractele semnate de Hidroelectrica cu producătorul de aluminiu Alro Slatina şi cu combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi.
Cum se apără ArcelorMittal
În prezent, combinatul siderurgic ArcelorMittal, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, nu mai are contract cu Hidroelectrica. CE apreciază însă că preţurile din acordurile semnate în 2009 şi 2010 cu compania de stat, deşi derulate prin bursa de energie OPCOM, „par să se situeze sub nivelul pieţei”.
Combinatul a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari, potrivit Mediafax.
Ieri, oficialii Arcelor au răspuns anunţului Comisiei Europene spunând că grupul nu a beneficiat de ajutor de stat cumpărând energie ieftină de la Hidroelectrica. „Vom formula un răspuns la decizia Comisiei Europene în timp util, de îndată ce vom înţelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru CE, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar după ce toate părţile răspund”, se arată într-un comunicat al ArcelorMittal.
Ce rezultate au avut anchetele CE în alte ţări
Investigaţii similare demarate de oficialii Comisiei în alte ţări, în anii trecuţi, s-au soldat cu obligarea companiilor de stat să recupereze ajutorul de stat acordat unor companii.
În urma unei investigaţii din 2006, CE a constatat că tarifele preferenţiale la electricitate acordate de statul italian subsidiarelor locale ale producătorului american de aluminiu Alcoa reprezintă ajutor de stat ilegal. În consecinţă, executivul european a dispus încheierea subvenţiilor ilegale şi recuperarea parţială a ajutorului de stat acordat Alcoa, potrivit Mediafax.