24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChristine Lagarde: Suntem în situaţia în care încă mai putem evita o...

Christine Lagarde: Suntem în situaţia în care încă mai putem evita o nouă recesiune

Într-un interviu acordat cotidianului german Spiegel, noua directoare a FMI, Christine Lagarde, spune că trebuie găsite metode pentru a rupe „cercul vicios” în care se află economiile din zona euro fiindcă „dacă băncile se vor confrunta în continuare cu probleme şi alte ţări vor avea probleme”.

Lagarde a menţionat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că „mai ales pe timpul verii, a fost o criză evidentă a încrederii care a agravat situaţia. Trebuie luate măsuri pentru a fi siguri că acest cerc vicios o să fie rupt”. Întrebată cum arată acest cerc vicios, şefa FMI a răspuns că „este o combinaţie între creşterea redusă care provine din criza financiară şi datoriile suverane masive”, adăugând că „ambele ridică semne de întrebare serioase în legătură cu capitalul şi cu puterea băncilor, mai ales când deţin volume mari de obligaţiuni suverane”. Lagarde a menţionat că în cazul în care băncile vor continua să se confrunte cu dificultăţi, riscul ar fi ca şi alte ţări să fie lovite.

Soluţiile pe care le vede Christine Lagarde pentru ieşirea din acest cerc vicios sunt, cel puţin pentru situaţia din Europa, „consolidarea fiscală justificată de măsuri de creştere economică. În plus, trebuie să aibă loc o recapitalizare crescută a băncilor” fiindcă „datoriile suverane contează atunci când vine vorba de încrederea pe care jucătorii de pe piaţă o au în băncile europene”.

Întrebată dacă există riscul unei noi recesiuni, şefa FMI a spus că „suntem în situaţia în care o mai putem încă evita”, cu toate că recunoaşte că „spectrul politicilor disponibile pe care diversele guverne sau bănci centrale le-ar putea folosi este mai restrâns din cauză că multe muniţii au fost folosite în 2009″.

Totodată, Lagarde a mai spus că „liderii europeni şi-au luat angajamente foarte ferme în ceea ce priveşte moneda şi zona euro” şi este de părere că „pieţele ar trebui să aprecieze importanţa acestor declaraţii şi importanţa angajamentului lor politic”. Astfel, a sugerat şefa FMI, liderii europeni fac tot posibilul pentru ca atât economia Italiei cât şi cea a Greciei să îşi revină.

Şefa FMI a negat speculaţiile conform cărora ar fi acţionat la comanda preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, spunând că dacă ar trebui să răspundă la o asemenea întrebare ar face-o în justiţie. În legătură cu acuzaţiile care i se aduc, de pe vremea când era ministru al Finanţelor, referitoare la favorizarea unui om de afaceri francez, Bernard Tapie, Lagarde a spus că problema demisiei a fost luată în calcul în momentul candidaturii sale, iar boardul FMI a hotărât că acest caz este „perfect compatibil cu exercitarea funcţiei şi continuarea tuturor îndatoririlor”.

Cele mai citite

Jacks or Better: magia pokerului video la Don Ro

Un joc tot mai des practicat este pokerul. Între prieteni sau la masă cu profesioniști, pokerul rămâne un joc fascinant. Platforma Don Ro nu oferă exclusivitate...

5 produse și accesorii esențiale pentru obținerea unui vin de calitate

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Emil Boc, reacție după ce „U” Cluj a învins Rapid București

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă împotriva Rapidului, învingând echipa giuleșteană cu scorul de 2-0 în deplasare, în cadrul etapei a 9-a din...
Ultima oră
Pe aceeași temă