Anul trecut, certificatele verzi acordate au acoperit o producţie de electricitate de 6,3 TWh, potrivit ANRE. Instituţia va publica în următoarele zile cotele obligatorii pentru energia regenerabilă pentru 2014, iar investitorii trebuie să se aştepte, în cel mai bun caz, la o stabilizare la nivelul anului trecut.
Pe site-ul ANCOM există o monitorizare a numărului de certificate emise în contul energiei verzi produse anul trecut. Vorbim de 10,123 milioane certificate ce corespund, potrivit şefului ANRE, Niculae Havrileţ, unei cantităţi de energie produse de 6,3 TWh. Ponderea energiei verzi (proiecte eoliene, fotovoltaice, microhidrocentrale şi biomasă) a ajuns astfel la 11,4%, dacă ne raportăm la producţia totală de 55 TWh. Dacă includem însă toată energia hidro la acest capitol, energia “curată” ajunge la o pondere de 23%, spune Havrileţ, aproape de ţinta de 24% pe care România şi-a asumat-o pentru 2020.
Cum noua legislaţie pentru energia regenerabilă nu mai pomeneşte nimic de cotele obligatorii după anul 2014, ANRE va trebui să publice în următoarele zile cotele în cauză (mai exact, în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii promulgate joi de preşedinte). Din discuţia cu şeful ANRE s-a conturat ideea că am putea avea, cel mai probabil, o plafonare la nivelul lui 2014. Oricum, schimbarea filosofiei de sprijin pentru investitorii în regenerabile ar avea nevoie şi de acceptul Comisiei Europene.
“Când s-au stabilit cotele obligatorii pentru 2020 s-a luat în calcul un consum estimat de 75 TWh. Acum consumul a scăzut (ca urmare a creşterii preţurilor, n.n) la 55 TWh. Producătorii vor trebui să înţeleagă că ne raportăm la altă piaţă”, explică Havrileţ.
Din cele 10,1 milioane de certificate verzi emise în contul energiei produse anul trecut, 5,1 milioane au fost deja tranzacţionate la bursa energiei (din care 4,8 milioane direct de cei pe numele cărora au fost emise). Preţul la care se tranzacţionează certificatele poate varia între un minim de 27 de euro şi un maxim de 55 euro, echivalent lei. „Faţă de 2011, preţul pe MWh datorat certificatelor verzi a urcat de la 8 lei la 53 lei în primul semestru din 2013”, nota la începutul anului pe blogul personal Constantin Niţă, actualul ministru al Economiei.
Noile proiecte devenite operaţionale după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puţine certificate verzi: parcurile fotovoltaice vor avea doar trei certificate/MWh (anterior şase), parcurile eoliene primesc 1,5 certificate până în 2017 şi 1,75 certificate din 2018 (anterior 2 certificate/MWh), iar microhidrocentralele primesc 2,3 certificate/MWh faţă de 3 până acum.