Anul acesta România va raporta o creştere de 1,5% -2%, pentru ca în 2012 să se ajungă la 4 – 4,5%, potrivit declaraţiilor făcute în această seară de premierul Emil Boc.”Noul acord cu Fmi are doar un acord preventiv: nu accesăm banii în mod direct, dar dacă va fi nevoi îi vom avea la dispoziţie”, a spus Primul Ministru.
Potrivit acestuia, România intra în colaps economic fără acordul cu instituţiile internaţionale, acordul din 2009 fiind mai mult decât necesar. „Anul trecut, România s-a încadrat în ţintele de deficit bugetar, atingând valoarea de 6,5%, sub convenţia de 6,8%. Pentru anul acesta ţinta de deficit este de 4,4 procente, iar în 2012 vrem să ajungem la 3%”, a mai afirmat premierul.
Boc a mai vorbit şi despre o reducere a contriburiilor sociale cu forţa de muncă în cea de-a două parte a anului în curs. „Dacă redresarea economică va crea suficient spaţiu fiscal, vom analiza în a două parte a anului reducerea treptată a contribuţiilor sociale, a căror influenţă sunt o greutate considerabilă asupra creării de locuri de muncă”, a adăugat Emil Boc.
Despre noul acord cu FMI a votbit azi şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că ”acordurile cu FMI şi CE sunt de tip preventiv, cele cu Banca Mondială sunt de fapt o continuare a programelor de restructurare. În total, este vorba de 5 miliarde de euro (prin acordurile preventive) şi 400 de milioane de euro de la Banca Mondială. De la FMI vor fi 3,6 miliarde de euro, reprezentând 300% din cota României la FMI. De la Uniunea Europeană vor fi 1,4 miliarde de euro”.
Noul acord al României cu organismele internaţionale va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie.
Premierul a anunţat că noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va implica finanţare. „Actualul acord nu vizează un număr fix de bugetari care trebuie concediati. Procesul major de restructurare s-a făcut anul trecut. În 2011 se finalizează, acolo unde e necesar”.
Potrivit premierului, acordul este finalizat, concluziile acestuia urmând a fi prezentate mâine de către reprezentanţii FMI.