2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBarbu, Reinvent Consulting: "România are potenţial, dar avem clienţi care vor să...

Barbu, Reinvent Consulting: „România are potenţial, dar avem clienţi care vor să îşi mute afacerile”

Una dintre cele mai importante companii de consultanţă autohtone propune Guvernului şi mediului de afaceri o soluţie inovativă care ar putea rezolva aproape integral blocajele financiare

Claudiu Barbu, directorul Reinvent Consulting, explică, pentru RL, de ce criza a fost un factor de creştere pentru firma pe care o conduce şi cum pot scăpa companiile locale de blocajele financiare generate de lipsa încrederii.

R: România ocupă locul 56 într-un clasament al atractivităţii mediului de afaceri, după Botswana, după Azerbadjan. În acest context, de ce mai faceţi afaceri în România?

Claudiu Barbu: Aici este o întrebare cu două tăişuri. De ce? Pentru că, pe de-o parte, noi suntem afectaţi ca şi companie şi, pe de altă parte, vedem cât de afectaţi sunt şi clienţii noştri pe care îi sprijinim pe partea financiar-contabilă şi pe partea de consultanţă juridică. Dacă ar fi să tragem o linie, este clar că aceste condiţii sunt extraordinar de dificile, în schimb potenţialul României este unul extrem de mare. Noi avem încredere în acest potenţial, însă avem cazuri de anumite structuri care vor să închidă şi să ple­ce. Societăţi cu cifre de afaceri importante, de peste 500-600 de mii de euro, care preferă să se mute în Spania şi Italia, pentru că efectiv, nu mai suportă condiţiile actuale..

R: Pentru că vorbeam despre potenţial, în ce zone ale economiei credeţi că există cel mai mare potenţial de dezvoltare?

C.B: Nu vreau să ne facem reclamă, dar consider că piaţa de consultanţă are un potenţial destul de ridicat. Recomand, în general, tuturor societăţilor să apeleze la o astfel de societate de consultanţă. Dacă lucrezi într-o societate de construcţii sau de comerţ, de exemplu, nu poţi să-ti desfăşori afacerea fără să ai anumite previziuni. Nu poţi face acest lucru fără să te bazezi pe o societate cu servicii de contabilitate şi de consultanţă juridică. Nu poţi susţine atâtea procese, de exemplu, câte îţi pot intenta partenerii de afaceri rău intenţionaţi. Totuşi, în general, potenţial există în toate domeniile. Produsul pe care dorim să-l lansăm protejează toate aface­rile din absolut toate domeniile. Important este să fie bine primit de către mediul de afaceri şi aici văd o deschidere destul de mare însă s-ar putea să întâmpinăm o anumită opoziţie la modul de legiferare şi atunci intervine statul cu mecanismele lui. Depinde cât de deschis va fi executivul şi cât de repede se va realiza acest proiect.

R: Aveţi mai mulţi clienţi pe partea de consultanţă decât înainte de criză?

C.B: Din punctul nostru de vedere, categoric da. Nouă, practic nu de criză ne este teamă, ci de momentul în care ea se termină, cel puţin pe acest domeniu chiar se cunoaşte o creştere semnificativă a cifrei de afaceri începând cu anul 2008. Anumite tendinţe ale crizei au fost previzionate de către noi, în condiţiile în care toată România spunea că o să fie bine. 

R: În România Codul Fiscal se modifică de 3-4 ori pe an. Cât de mult afectează acest fapt stabilitatea mediului de afaceri?

C.B: Este o problemă crucială şi nu cred ca ar trebui să insistăm foarte mult.  După cum bine ştiţi, chiar preambulul Codului Fiscal care îţi garantează un mediu stabil nu se respectă ceea ce într-un final conduce la dezavantaje deosebit de mari pentru mediul de afaceri local şi totodată pentru tendinţa investiţională venită din afară, care permanent va stu­­dia şi problema legislaţiei şi, bine­­nţeles, că nu poţi să-ţi constru­ieşti un plan care să se ba­zeze pe previziuni pertinente. De ce? Pentru că oricând pot apă­rea mo­dificări. Poţi să iei în calcul modificări pe un an, pe o ju­măta­te de an, dar nu poţi  lua în calcul modificări la fiecare trei luni.    

Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă