23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Mondială: Raport despre vulnerabilităţile României

Banca Mondială: Raport despre vulnerabilităţile României

România ar putea înregistra în acest an o creştere economică de 1,5% din PIB, afirmă Banca Mondială (BM) în raportul „perspective Economice Globale”, dat publicităţii miercuri. Estimările sunt mai proaste decât cele făcute de aceeaşi instituţie în noiembrie anul trecut când a fost prognozată o majorare a PIB cu 1,8-2,1%. 

Cauza încetinirii creşterii economice globale este intrarea zonei euro în recesiune. BM anticipează o contracţie de 0,3% a Produsului Intern Brut al zonei euro, revizuind estimarea anterioară de plus 1,8%. Pentru SUA, prognoza de creştere economică a BM a fost coborâtă de la 2,9% la 2,2% în 2012.

Cifrele pot fi chiar mai rele

„Chiar şi aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa şi creşterea mai slabă de pe pieţele emergente generează riscul ca cele două evoluţii să se antreneze reciproc, rezultând într-un deznodământ şi mai negativ”, avertizează BM în raport.

Economia globală a crescut anul trecut cu 2,7%, după un avans de 4,1% în 2010 şi o contracţie de 2,3% în 2009, potrivit estimărilor BM. Revizuirea prognozei de creştere economică globală efectuată miercuri, de 1,1 puncte procentuale, este cea mai drastică din ianuarie 2009, când instituţia a redus prognoza pentru acel an cu 2,1 puncte procentuale.

Punctele slabe ale României

Raportul BM analizează şi evoluţia mai multor ţări cu economie emergentă, printre care şi România. Iată ce puncte slabe a identificat BM în cazul nostru:

-Pondere mare a împrumuturilor de stat cu maturitate pe termen scurt, respectiv 60% din totalul datoriei, sau aproximativ 8 miliarde de euro.

-80% din activele bancare sunt deţinute de băncile UE. Procentajul ridicat face România vulnerabilă de liniile de credit ale băncilor mamă din alte ţări. Ponderea în Ungaria sau Polonia a activelor bancare străine e sub 40%.

-Proporţie ridicată a raportului credite acordate/depozite, respectiv 127%, mai puţin decât Letonia (240%) şi mai mult decât Rusia (121%).

-Dependenţă ridicată a exporturilor de UE, respectiv 75% din totalul exporturilor.

-Degradare considerabilă a indicelui CDS a riscului de credit (Credit Default Swap), cu 231 puncte de bază, faţă de 114 puncte creştere medie înregistrată de către ţările în curs de dezvoltare. Cauza creşterii indicelui este dependenţa ridicată a sucursalelor locale de băncile mamă din UE.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cu cine intră în cursă Maia Sandu pentru un nou mandat

Republica Moldova se pregătește de alegeri prezidențiale, cu un numaăr de candidați record înscrişi pe listele de candidați. Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova...

Planul Roșu de Intervenție activat la un hotel din stațiunea Olimp

Planul Roșu de Intervenție a fost activat, în această dimineață, din cauza stărilor de rău prezentate de mai multe persoane aflate la Hotel Crișana,...

Fondurile de pensii Pilon II, printre cei mai mari investitori la Bursa de Valori București

Fondurile de pensii private Pilon II, care includ nume precum NN Pensii, Allianz-Ţiriac Pensii Private și BCR Pensii, au devenit unii dintre cei mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă