In programul de acordare a ajutoarelor banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale vor fi cooptate numai firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN) si Inspectia de Stat pentru Cazane si Instalatii de Ridicat, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.
Gratie acestui program vor putea sa-si instaleze centrale termice/arzatoare automatizate si categoriile defavorizate ale populatiei, care in prezent se incalzesc cu sobe de teracota sau cu alte instalatii cu randament scazut, dar cu grad ridicat de emisii poluante.
Achizitionarea arzatoarelor automatizate este o solutie care se adreseaza in mod special familiilor cu veniturile cele mai reduse; aceste echipamente ofera o mai buna protectie in cazul in care furnizarea gazelor naturale este sistata temporar ori daca se inregistreaza deficiente la nivelul cailor de evacuare a gazelor arse.
Conform programului guvernamental, in intervalul 2005-2008 Ministerul Muncii va acorda ajutoare banesti pentru populatia cu venituri de pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata care utilizeaza pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale sobe de teracota, in vederea acoperirii unei parti din cheltuielile cu achizitionarea, instalarea si punerea in functiune de centrale termice individuale sau, dupa caz, achizitionarea si montarea arzatoarelor automatizate.
Bonuri valorice
Cuantumul ajutorului banesc este de: 1.000 lei (10 mil. lei vechi) pentru achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a unei centrale termice si 200 lei (2 mil. lei vechi) pentru achizitionarea si montarea arzatoarelor automatizate. Ajutoarele vor fi acordate sub forma de bonuri valorice. Bonurile sunt documente cu regim special si sunt prevazute cu elemente de securizare pentru a nu fi utilizate in alte scopuri.
Ministerul Muncii, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie teritoriale, se va ocupa de: asigurarea tiparirii si emiterii bonurilor valorice, precum si a transmiterii acestora la beneficiari; stabilirea dreptului la ajutoarele banesti pe baza cererilor si a declaratiei pe proprie raspundere; decontarea lunara a contravalorii bonurilor valorice direct catre firmele autorizate participante la program. Modalitatea mai exacta de derulare a programului va fi stabilita prin norme metodologice emise de Guvern.
Aviz de solutie tehnica si proiect de executie
In cazul achizitionarii unei centrale termice, cererea de obtinere a ajutorului va fi insotita de avizul de solutie tehnica si proiectul de executie a instalarii centralei termice. In cazul achizitionarii si montarii arzatoarelor automatizate, firmele autorizate vor prezenta la decontare procesele-verbale de constatare a montarii acestora.
Din totalul de circa 620.000 familii si persoane singure, utilizatori de gaze naturale si beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece anterior, se estimeaza ca vor beneficia de programul de acordare a ajutoarelor banesti 200.000 familii si persoane singure cu venituri reduse, dintre care in anul 2005 aproximativ 26.000 familii si persoane singure.
Efortul bugetar total pentru aplicarea programului de acordare a ajutoarelor banesti pentru intreaga perioada prognozata este de 300 milioane lei (3.000 miliarde lei vechi), dintre care in acest an se estimeaza ca vor fi cheltuite 39 milioane lei (390 miliarde lei vechi).