6.1 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăZi neagră pentru Europa: Papandreou pleacă, Berlusconi aşteptat să demisioneze

Zi neagră pentru Europa: Papandreou pleacă, Berlusconi aşteptat să demisioneze

În timp ce la Atena se aşteaptă astăzi anunţarea noului prim ministru al Greciei, mai multe voci ale opoziţiei din parlamentul italian susţin că a devenit o chestiune de câteva ore, dacă nu chiar de câteva minute până premierul Silvio Berlusconi îşi va anunţa demisia.

Demisia premierului, spune opoziţia, este necesară pentru a permite unui nou guvern să accelereze procesul de reformare economică devenit necesar pentru ca Italia să nu ajungă în aceeaşi situaţie ca şi Grecia.

Într-o scurtă declaraţie, Silvio Berlusconi a dezminţit toate zvonurile şi a spus că nu demisionează.

Berlusconi a scris insa pe pagina sa de Facebook ca „zvonurile demisiei mele sunt lipsite de orice fundament.”

În ultimele săptămâni, Italia a devenit principalul subiect de discuţie în rândul grupului Euro după ce datoriile sale au atins cote istorice, creşterea economică este foarte mică şi nu poate susţine plata datoriei externe. În acelaşi timp, economia Italiei este mult prea mare pentru a putea fi salvată de celelate ţări din UE.

James Walson, profesor de ştiinţe politice la American University din Roma, spune că timpul pe care Berlusconi îl are ca prim ministru scade pe zi ce trece.

„Ar putea să demisioneze mâine. Ar putea să o facă săptămâna viitoare. Tipul de presiune la care este supus – din partea membrilor propriei coaliţii – îl va face să plece mai devreme sau mai târziu“, apreciază Walson.

Investitorii doresc ca guvernul de la Roma să adopte rapid o serie de măsuri menite să impulsioneze o creştere economică rapidă, însă guvernul Berlusconi pierde tot mai mulţi adepţi în Parlament şi adoptarea măsurilor devine practic imposibilă. 

Cea mai mare problemă este însă că Italia ar putea fi nevoită să ceară ajutor internaţional pentru a nu intra în colaps. În momentul de faţă datoria ţării a atins 1,9 triliarde de euro, prea mare pentru a putea fi suţinută de alte ţări.

Dacă Italia intră în faliment zona euro (care cuprinde acum 17 state) s-ar putea destrăma, lucru care ar afecta economia globală. 

 

Pietele financiare pariau pe o demisie a lui Berlusconi, reactionand la zvonuri din presa italiana. In urma zvonurilor demisiei, bursa a inregistrat o crestere in timp ce nivelurile obligatiunilor au inceput sa se destinda, in ciuda problemelor politice din Italia, anunţă Mediafax.

Actiunea premierului de a nega zvonurile a cauzat o reactie inversa pe pietele financiare, indicand felul in care o astfel de decizie este vazuta de actorii economici.

Luni dimineata, obligatiunile guvernamentale au inregistrat cea mai mare crestere din 1997.

Duminica, premierul italian a declarat ca va ramane la putere si a negat ca ar fi pierdut sustinerea partidului in urma unei rebeliuni interne. Surse politice au anuntat ca, in cadrul unei intalniri din seara zilei de duminica, lideri din partid i-au cerut sa isi inainteze demisia insa Berlusconi nu s-a lasat convins.

Italia este vizată de speculaţii încă din această vară, pieţele îndoindu-se de capacitatea Guvernului Berlusconi de a pune în aplicare două planuri de austeritate, adoptate în iulie şi septembrie, dar şi o serie de reforme economice promise Uniunii Europene (UE), la sfârşitul lui octombrie.

Membri influenţi ai partidului lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), au recunoscut luni dimineaţa existenţa unor „dificultăţi”, în urma unei serii de plecări din partid, care riscă să lase Guvernul fără majoritate în Parlament, în cadrul unor voturi foarte importante care vor avea loc în zilele următoare.

„Nu este un climat de disperare politică, dar ne confruntăm cu o serie de dificultăţi politice”, a recunoscut liderul grupului parlamentar al PdL, Fabrizio Cicchitto.

Cicchitto a declarat că Berlusconi şi PdL intenţionează ca imediat după un vot prevăzut marţi în Camera Deputaţilor să „reia iniţiativa politică în diferite direcţii”, referindu-se la o posibilă extindere a coaliţiei PdL-Liga Nordului, care să includă centrişti.

El a făcut aceste declaraţii ca reacţie la anunţul plecării, de joi şi până în prezent, a trei deputaţi din cadrul PdL către formaţiunea de centru UDC, dar şi faţă de anunţul apariţiei unui grup de aproximativ 20 de „nemulţumiţi” în PdL, ale căror voturi nu mai sunt garantate. Potrivit presei, coaliţia la putere nu mai deţine majoritatea absolută de 316 voturi în Camera Deputaţilor.

Un alt membru influent al PdL, ministrul Renato Brunetta, a recunoscut „existenţa câtorva probleme ale Guvernului cu mandatele” pe care le controlează în Parlament.

De asemenea, influentul ministru de Interne Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, a declarat că a primit informaţii potrivit cărora „s-ar părea că Guvernul nu mai are majoritate” absolută.

În mod neobişnuit, Berlusconi a rămas la Roma, la sfârşitul acestei săptămâni, şi i-a sunt rând pe rând pe „recalcitranţi”, pentru a-i aduce la ordine. Luni, a plecat să îşi petreacă ziua la Arcore, lângă Milano.

„PdL şi Liga (Nordului) îşi menţin o poziţie determinantă atât în Camera (Deputaţilor), cât şi în Senat şi încă rămâne de demonstrat că Guvernul nu mai are majoritate” în Parlament, a spus Cicchitto, declarându-se optimist cu privire la rezultatul votului de marţi.

Guvernul se va confrunta şi cu alte voturi-test, cum ar fi cel din Senat, la 15 noiembrie, asupra unui pachet de măsuri bugetare şi reforme promise la sfârşitul lui octombrie Uniunii Europene (UE), iar după aceea, până la sfârşitul lunii, în Camera Deputaţilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă