1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRoubini: Criza economică ar putea duce la război

Roubini: Criza economică ar putea duce la război

Economistul Nouriel Roubini avertizează că austeritatea fiscală ar putea aduce după sine un dezastru economic care ar putea fi urmat de război, potrivit moneynews.com.

Nu prezic cel de-al Treilea Război Mondial, dar serios, dacă mai există o criză financiară globală după prima, atunci ajungem într-o altă depresiune; instabilitatea socială şi politică în Europa şi din alte economii avansate va deveni extrem de severă. Şi acesta este un lucru de care ar trebui să ne îngrijorăm”, mai spune Roubini.

Roubini mai explică şi faptul că „în anii ’30, din cauză că am făcut o greşeală politică majoră, am avut de-a face cu instabilitatea financiară, datorii, deprecieri ale monedelor, bani tipăriţi, controlul capitalului, războaie ale schimburilor, populism, o serie de regimuri populiste, radicale, agresive care au venit la putere din Germania în Italia şi Spania şi până în Japonia ceea ce s-a terminat cu cel de-al Doilea Război Mondial”.

După părerea lui Roubini, creşterea austerităţii fiscale într-un moment când cererea privată scade din nou va duce la o nouă cădere financiară globală, la fel ca cea din anii 1930.

Riscăm să facem exact aceeaşi greşeală ca în timpul Marii Depresiuni când am retras stimulii financiari prea devreme. Este un risc enorm acum„, mai spune Roubini.

Nici China nu va rămâne neatinsă de boli economice, precizează economstul care adaugă că „China va avea în doi ani propria ei aterizare cu probleme”.

„Este atât de mult excedent, de la domeniul imobiliar la infrastructură şi la fabricare, astfel încât dacă nu îşi schimbă modelul de creştere pentru a se baza mai mult pe consum şi mai puţin pe investiţii fixe, atunci vom asista la o aterizare dură pentru China. Deci, nu mai este vorba numai de o problemă a exporturilor nete”.

Cele mai citite

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Președintele Germaniei dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Decizia vine după prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, iar alegerile vor avea loc pe 23 februarie 2025. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă