-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRămâne dolarul american interesant pentru investitori?

Rămâne dolarul american interesant pentru investitori?

Decizia de reducere a ratingului SUA cu o gradaţie va determina într-o primă fază un grad de incertitudine şi volatilitate. În  ultimele zile, temerile privind reintrarea celei mai mari economii a lumii în recesiune au generat scăderi masive pe bursele internaţionale, provocând pierderi de 2.500 de miliarde de dolari.

Derută pentru investitori

Analiştii financiari estimează că dolarul american s-ar putea deprecia de luni pe pieţele asiatice concomitent cu creşterea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane, dar orice reacţie declanşată de reducerea ratingului Statelor Unite de către S&P va fi temperată de criza datoriilor de stat din zona euro.

„Reacţia iniţială va consta într-un grad ridicat de incertitudine şi, implicit, de volatilitate, din moment ce investitorii nu vor şti încotro să se îndrepte pentru siguranţă. În timpul crizei sub-prime, siguranţa era în dolari SUA şi în titluri de Trezorerie. Acum, această ancoră a comunităţii globale se deteriorează”, a precizat Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets, citat de Mediafax.

Investitorii bursieri atenţionează că reducerea ratingului SUA va redirecţiona  înspre alte zone cu risc mai atenuat, predispoziţia investitorilor. Astfel, yenul japonez şi francul elveţian ar putea deveni din nou ţintite de pieţe drept refugii faţă de crizele manifestate în SUA şi zona euro, deşi autorităţile din cele două ţări au luat recent măsuri agresive de inversare a trendului ascendent al monedelor.

Active sigure

Autorităţile japoneze şi Banca Naţională a Elveţiei au luat în această săptămână măsuri pentru temperarea aprecierii monedelor naţionale în raport cu valutele de pe principalele pieţe de export ale celor două ţări.

Însă există şi opinii potrivit cărora investitorii ar putea să perceapă în continuare dolarul american drept un activ sigur în condiţiile în care  criza datoriile de stat s-ar putea extinde în Italia şi Spania.

Preţurile mărfurilor, cu excepţia aurului, ar putea scădea luni din cauza reducerii ratingului Statelor Unite de către S&P. Scăderile preţurilor petrolului, metalelor şi cerealelor ar putea fi de scurtă durată Potrivit analiştilor, pierderile ar trebui să fie limitate de speranţele că avansul economic din China se va menţine solid, potrivit Reuters. China este cel mai mare consumator de cupru din lume, al doilea consumator de petrol şi unul dintre cei mai mari importatori de cereale. Creşterea puternică a economiei chineze şi oferta restrânsă a unor materii prime, precum cărbunele şi minereul de fier, ar putea susţine de asemenea preţurile mărfurilor.

Analiştii Goldman Sachs consideră că Statele Unite au o şansă din trei să reintre în recesiune, din cauza înrăutăţirii crizei din Europa şi nivelului ridicat al şomajului.

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă