-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPeste 700 de angajaţi ai Arpechim îşi pierd locurile de muncă, în...

Peste 700 de angajaţi ai Arpechim îşi pierd locurile de muncă, în urma închiderii rafinăriei

Cei peste 700 de angajaţi ai secţiei de rafinare Arpechim îşi vor pierde locurile de muncă în urma deciziei companiei OMV Petrom de a închide definitiv rafinăria, din raţiuni economice, transmite  NewsIn.

Există un plan de protecţie social pentru salariaţii rafinăriei, valabil până la sfârşitul anului 2012, a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ionel Popescu, care îi reprezintă pe cei peste 700 de angajaţi ai Arpechim şi alţi 400 de angajaţi de la companii care au contracte cu secţia de rafinare.

„Am făcut tot ce a ţinut de noi, de sindicatul Rafinorul. După ce am aflat că se va depune această moţiune de închidere, am făcut demersuri, am cerut o amânare a deciziei, având în vedere contextul social. Am făcut şi o adresă către prefectul judeţului Argeş, cerând ca măcar să se amâne. Deocamdată, mai trebuie să fie făcuţi nişte paşi până la închiderea completă. Nu am discutat încă problema salariaţilor, o vom discuta la momentul potrivit. Noi avem un plan social de protecţie până în decembrie 2012″ , a precizat liderul sindical Ionel Popescu.

Totodată, Popescu este de părere că statul ar trebui să se implice în această problemă, pentru că numărul celor care îşi vor pierde locurile de muncă este foarte mare.

„Este vorba de 700 de oameni, de perspectiva locurilor de muncă. Va fi o problemă socială pentru Piteşti, pentru judeţul Argeş. Mediul economic actual indică faptul că se va ajunge la închidere, dar ar trebui ca statul să se implice, pentru că este o problemă social, plus că statul român nu mai are în prezent nici o rafinărie. Să nu uităm că Arpechim este o rafinărie modernizată, în care s-au făcut investiţii”, a mai susţinut Ionel Popescu.

Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze în sud-estul Europei, a anunţat, astăzi, că a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, care a fost în funcţiune numai trei luni în 2010, din raţiuni economice, iar vânzarea rafinăriei – una dintre opţiuni – nu este fezabilă.

„Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului de Supraveghere, care a avut loc pe 24 martie 2011 şi este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei”, se arată într-un comunicat emis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, reprezentanţii OMV Petrom spun că investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate, spun oficialii companiei.

„Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale – rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare – mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare”, a declarat un membru al Directoratului Petrom, Neil Anthony Morgan.

Salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţile compensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. În plus, compania sprijină salariaţii disponibilizaţi în vederea reintegrării acestora pe piaţa forţei de muncă, prin intermediul Centrelor de Tranziţie. Acestea au rolul de a oferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţa forţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se va ridica până la circa 10 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă