3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParadoxul crizei: Cum au ajuns Franţa, Danemarca, Marea Britanie şi Ungaria mai...

Paradoxul crizei: Cum au ajuns Franţa, Danemarca, Marea Britanie şi Ungaria mai vulnerabile decât România

Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Slovenia, Spania şi Suedia sunt ţările membre vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale, incluse în raportul CE.

Iniţial, raportul Comisiei, bazat pe analiza a zece indicatori (cum ar fi deficitul public, performanţele la export, preţurile locuinţelor etc.) nominaliza la categoria „cazuri urgente” doar Italia, Spania, Ungaria şi Cipru.

De la criză imobiliară, la declinul exporturilor

Versiunea finală a raportului a inclus în acelaşi coş toate cele 12 ţări, deşi de exemplu problemele legate de o criză imobiliară şi creşterea datoriei private în ţări precum Danemarca şi Suedia sunt mai puţin importante decât datoria publică mare a Italiei .

De la o posibilă criză a pieţei imobiliare în Suedia la un declin puternic al exporturilor Belgiei, Comisia a indicat ceea ce consideră a fi probleme structurale majore, ce lasă 12 ţări membre vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale.

„Este vorba de abordarea unor dezechilibre macroeconomice. Procedura poate părea complicată, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiză”, a spus Olli Rehn, cel mai important oficial european pe probleme economice, la publicarea raportului.

În ultimele săptămâni, instituţiile financiare internaţionale au avertizat asupra riscurilor de stagnare economică dacă nu sunt luate măsuri pentru rezolvarea problemelor apărute în zona euro. Astfel, potrivit FMI, toate ţările vor fi puternic afectate de criza statelor din zona euro, care se vor confrunta cu o recesiune în perioada următoare.

Declin al producţiei industriale

De altfel, ultimul raport Eurostat privind producţia industrială din zona euro indica pentru luna decembrie 2010 o contracţie de 1,1 faţă de noiembrie, ceea ce constituie un nou semnal că economia europeană se condruntă cu probleme. Mai mult, Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat a doua scădere din UE.

Cu toate acestea, Germania nu este inclusă în lista CE, majoritatea analiştilor economici estimând că aceasta va putea evita recesiunea în acest an.
Cât priveşte România, dar şi alte ţări precum Portugalia, Grecia şi Irlanda, acestea nu sunt incluse în raportul CE care marchează introducerea unei supravegheri mai stricte pentru statele membre doarece s-a considerat că sunt deja supuse unei supravegheri economice sporite prin acordurile de asistenţă financiară cu UE.

Potrivit Statisticii, PIB-ul României a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2%.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3% în trimestrul patru, declin similar în UE.

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă