Germanul Klaus Regling, directorul Fondului european de stabilitate financiară, are sarcina de a salva moneda unică europeană având la dispoziţie câţiva angajaţi şi 440 miliarde de euro. Fondul european de stabilitate financiară (ESFS), destinat să asiste ţările membre ale zonei euro cu probleme de solvabilitate, a fost creat în mai, în cel mai grav moment al crizei datoriilor publice, aşa-numita „criză greacă”. A devenit operaţional în august, fiind dotat cu 440 miliarde de euro, contribuţie a statelor care folosesc această monedă, cu alte 250 miliarde din partea FMI şi 60 miliarde din partea UE. Klaus Regling a fost numit director al acestei structuri.
Mecanismul financiar european a primit între timp faimosul triplu AAA, cea mai bună cotaţie posibilă din partea marilor agenţii de rating în timp ce Regling sublinia limitele acestui fond care „nu va fi un distribuitor de bancnote”. Ţările nu vor obţine banii decât dacă se supun condiţiilor cerute în materie de reforme. Potrivit directorului general al Fondului, dispozitivul este un aranjament temporar, prevăzut a dura 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, şi un stat aflat în situaţia de a cere ajutor poate primi banii în trei-patru săptămâni.
Însă, după redresarea pieţelor financiare, oprirea căderii euro şi raportul favorabil al UE şi FMI privind Grecia, este posibil ca Fondul să nu fie utilizat. După ce Eurogrup a decis numirea lui Regling în fruntea noului organism, economistul german a fost intervievat de trei miniştri de Finanţe şi a primit postul. Regling a jucat un rol-cheie în definitivarea Pactului UE de stabilitate.