1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăGrecia, de vânzare: VEZI ce active ar putea vinde pentru a acoperi...

Grecia, de vânzare: VEZI ce active ar putea vinde pentru a acoperi datoria externă

Altădată una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Europa, Grecia astăzi „butoiul cu pulbere” din regiune. Demonstraţii, greve, măsuri de austeritate, privatizări, împrumuturi sau ajutor internaţional sunt sintagmele cele mai folosite în prezent atunci când subiectul este „Grecia”.

Cu o datorie externă de peste 160% din produsul intern brut, Grecia este statul din zona euro cel mai expus riscului de a intra în faliment.

În aceste condiţii, după ce nu a reuşit să vândă vreun activ de la aprobarea programului de finanţare de 110 miliarde de euro de acum un an, Grecia s-a angajat să accelereze privatizările şi să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015.

Programul de privatizare în valoare de 50 miliarde de euro aprobat de guvernul Greciei reprezintă doar circa 20% din totalul activelor deţinute de guvern, care ar putea fi vândute pentru a obţine numerar, că parte a eforturilor de reformare a ţării.

„Grecia este un caz special, este un guvern care are un portofoliu extraordinar de active. Acest fapt crează o oportunitate care nu există în altă parte”, a afirmat Antonio Borges, director pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional.

Analiştii apreciază că strategia Greciei de a vinde companiile care au pierderi este una rezonabilă, fiind o decizie înţeleaptă să mai aştepte, în speranţa că pieţele îşi vor reveni, înainte de a scoate la vânzare activele mai profitabile.

Astfel, guvernul îşi va vinde participaţiile la companiile OTE Telekom, Postbank, porturile din Atena şi Salonic, compania de furnizare a apei din Salonic, un aeroport din Atena sau la subsidiarele internationale ale bancilor elene în cadrul programului de privatizare.

Executivul elen nu a dat foarte multe detalii în privinţa preţurilor pentru aceste active ori despre calendarul vânzărilor.

410 milioane de euro pentru 10% din OTE către Deutsche Telekom

Zilele astea, Grecia a acceptat să vândă grupului Deutsche Telekom un pachet de 10% din acţiunile grupului de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE. Astfel, participaţia deţinută de grupul german la OTE va creşte de la 30% la 40%.

Transferul unei participaţii de 10% din OTE către Deutsche Telekom pentru suma de 410,7 milioane de euro va avea loc înainte de sfârşitul lunii iunie.

În plus, în scurt timp vor începe negocieri pentru vânzarea unui alt pachet de 6% din OTE pe care statul grec vrea să-l vândă.

OTE Group, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri).

Subsidiarele internaţionale ale băncilor

Dintre cele şase bănci elene prezente în România, grupul ATEbank a anunţat că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România.

Grupul intenţionează să renunţe şi la participaţiile bancare deţinute la AIK Banka (Serbia) şi FBB (Grecia). Majoritatea vânzărilor de active sunt programate pentru acest an, dar în cazuri deosebite trebuie realizate obligatoriu până la sfârşitul anului 2012.

ATEbank este al cincilea mare grup bancar din Grecia, cu active de circa 30 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut şi o cotă de piaţă de aproximativ 6% în funcţie de active. Statul elen controlează 77% din acţiunile ATEbank.

Un aeroportul atenian şi câteva Airbus-uri

Aeroportul Hellenikon din Atena, amplasat pe un teren 69 de hectare, şi nefolosit din 2001, va fi şi el vândut.

Aeroportul urma să fie transformat într-o zonă comercială cu investiţii din partea guvernului din Qatar, însă primarul Atenei se opune, preferând să-l transforme într-o parcare.

Tot de vânzare sunt şi patru aeronave Airbus A340, scoase la vânzare cu ajutorul Lazard, companie specializată în consiliere financiară.

Liberalizarea jocurilor de noroc -700 de milione de euro

Grecia ar putea obţine bani şi din vânzarea cazinoului Monte Parnes. Guvernul elen a luat încă de anul trecut în considerare vânzarea participaţiei de 49% pe care o deţine la cazinoul şi luxosul hotel situat la 16 km de Atena.

În plus, oficialii greci să liberalizeze piaţa jocurilor de noroc, cu scopul de a strânge 500 de milioane de euro din noile licenţe care vor fi emise şi alte 200 milioane euro din redevenţe până la sfârşitul acestui an.

Statul mai speră să vândă şi participaţia de 100% din organizaţia de curse hipice.

Căile Ferate Elene

Pe lista privatizărilor se mai află şi Căile Ferate Elene, companie care are datorii de 10,7 miliarde de euro şi care îi costă pe plătitorii de taxe 1 miliard de euro pe an.

Furnizorii de apă şi canalizare

Pe lista companiilor care urmează a fi privatizate de autorităţile elene se număra şi furnizorii de apa şi canalizare care deservesc 5 milioane de locuitori din Atena şi Tessaloniki.

Statul elen deţine în cadrul EYATH (Tessaloniki) o participaţie de 74%, iar în cadrul EYDAP (Atena) o participaţie de 61%.

În acelaşi timp, guvernul intenţionează să reducă în 2012 participaţia la compania PPC – cel mai mare furnizor de energie electrică din ţară – de la 51%, la 34%.

 

Cele mai citite

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă