Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor nu crede că supraspecializarea băncilor este o soluţie pentru a depăşi criza şi anunţă că bancherii vor avea probleme şi anul acesta.
Consumul se va relansa abia în a doua jumătate a acestui an, susţinut şi de creditele bancare, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea. Potrivit acestuia, creditele neperformante vor apăsa asupra activităţilor şi a profiturilor bancare şi anul acesta. „Creditele neperformante vor apăsa şi în 2011 asupra planurilor şi profiturilor băncilor”, a spus Gheţea, citat de money.ro. Oficialul CEC Bank crede că, în 2011, din punct de vedere bancar, va exista o reluare a activităţii în zona retail-ului, în special în a doua parte a anului. „Cetăţenii vor începe din ce în ce mai mult să reia consumul, asta, şi pe baza activităţii de creditare pe care băncile o să o relanseze în a doua parte a anului”, a afirmat preşe-din-tele ARB. Gheţea se arată împotriva băncilor de nişă. „Nu sunt un susţinător al ideii că e bine să fii bancă de nişă. Pentru că banca de nişă poate avea, la un moment dat, surprize plăcute, dar şi neplăcute. E bine să ţii ouăle în mai multe coşuri. Şi atunci când îţi merge rău într-o anumită nişă, te duci în nişa cealaltă”, a mai spus Gheţea. În opinia sa, România are atâtea bănci universale de câte este nevoie.
Au stat cu banii la BNR
Dinamica depozitelor constituite de instituţiile de credit la Banca Naţională arată că, în 2010, ele nu au fost deloc dispuse să acorde credite.
Băncile au plasat anul trecut la Banca Naţională a României (BNR), în cadrul facilităţii de depozite pe o zi, 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde lei.
Băncile au realizat în 2009 depozite la BNR pe o zi în valoare totală de 55,92 miliarde de lei, cu 15,6% peste nivelul din 2008, de 48,37 miliarde lei. Plasamentele overnight au mai depăşit pragul de 100 miliarde lei în anul 2007, când au totalizat 150,32 miliarde lei.
Astfel, depozitele pe o zi însumate pentru anul trecut au fost de 2,5 ori mai mari decât în 2007. Pe de altă parte, soldul creditelor acordate populaţiei şi firmelor a urcat în primele 11 luni ale anului trecut cu doar 8,04 miliarde lei, la 207,9 miliarde lei la finele lunii noiembrie.
Doi ani de creştere
În ultimii doi ani, numărul şi valoarea restanţelor înregistrate de clienţii băncilor din România au crescut agresiv. De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care băncile au devenit atât de precaute. Doar în ultimul an valoarea totală a restanţelor mai mari de 30 de zile s-a dublat până la aproape 5,4 miliarde lei la finele lunii octombrie a acestui an. Numărul persoanelor fizice cu restanţe a crescut de la 645.000 în octombrie 2009 la aproape 750 de mii în luna corespondentă a acestui an.În plus, majoritatea acestor sume provin din restanţe de peste 90 de zile, adică împrumuturi încadrate deja în categoria pierdere, care nu mai pot fi recuperate de bănci şi care sunt provizionate integral. Valoarea totală a acestor credite a ajuns la aproape un miliard de euro.