4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFemeile detin cheia redresarii economice mondiale

Femeile detin cheia redresarii economice mondiale

Mai putin afectate de somaj decat barbatii in perioada recesiunii, femeile au perspective mai bune in ceea ce priveste puterea de cumparare. "Femeia este viitorul barbatului" – aceste celebre cuvinte ale lui Aragon au fost preluate, usor modificate, de Goldman Sachs si de Boston Consulting Group (BCG). "Viitorul economiei este in mainile femeilor", spune banca cea mai viguroasa de pe Wall Street si grupul de consultanti cel mai sic din America, citati de cotidianul francez Le Figaro, transmite Agerpres.

Cele doua institutii au publicat, una dupa alta, un studiu intitulat "The Power of the Purse" (Puterea portofelului) si o lucrare, "Women Want More" (Femeile vor mai mult), consacrate sexului frumos. Concluzia lor este aceeasi: "piata emergenta" care va dinamiza economia in urmatorii cinci ani nu este nici China, nici India, ci "al doilea sex", pentru a cita expresia scriitoarei Simone de Beauvoir.

Este de mentionat in primul rand rezistenta femeilor in timpul recesiunii. Canadienii au observat ca, in primul semestru al acestui an, pe o piata a muncii in scadere, 50,6% din locurile de munca erau ocupate de femei. In Statele Unite, rata somajului feminin este mult sub cea a barbatilor (7,6% si 10,1% respectiv). Aceeasi constatare este valabila in Franta, din motive similare: femeile lucreaza mai putin in industrie si constructii, sectoarele cele mai afectate de criza, formand grosul personalului din sanatate si invatamant, care nu au fost afectate.

In urma unui sondaj efectuat pe un esantion de 12.000 femei din 22 tari, Michael Silverstein, partener BCG, constata: "Femeile vor fi motorul cel mai puternic al reluarii cresterii mondiale. Majorarea in viitor a veniturilor lor, care vor creste de la 13.000 la 18.000 miliarde de dolari in cinci ani, va fi mai importanta decat cresterea PIB-ului Chinei si Indiei luate impreuna (avans de 2.800 miliarde de dolari de acum pana in 2014)." PIB-ul mondial se cifreaza la circa 50.000 miliarde de dolari.

Expertul BCG spune ca acest lucru ar fi "rezultatul ambitiei, al educatiei si al ingeniozitatii" genului feminin, parere care infirma opiniile actuale ce invoca salariile mai mici (la munca egala) si statutul adeseori precar al femeilor. Situatia este reala, dar pe cale sa se schimbe. "Egalitatea sexelor se imbunatateste, iar diferentele in domeniile educatiei, locurilor de munca, sanatatii si reprezentarii politice scad", subliniaza studiul Goldman Sachs, consacrat exclusiv tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) si altor 11 tari in curs de dezvoltare.

Aceasta admiratie n-are nimic de-a face cu o lupta feminista. Boston Consulting Group si banca cea mai curajoasa de pe Wall Street spun doar ca au descoperit o noua "piata emergenta", deosebit de promitatoare pentru investitorii si companiile multinationale. Este obsesia traditionala a analistilor americani de a descoperi vectori pentru viitor. Expertii Goldman Sachs au facut senzatie in 2003 lansand conceptul BRIC, cele patru tari care ar putea pulveriza ierarhia economica a planetei.

In prezent, "femeile efectueaza in lume cheltuieli de consum de 20.000 miliarde de dolari, cifra urmand sa creasca la 28.000 in 2014", conform BCG. In hotararile pe care le iau familiile, ele au peste tot partea leului (73% in Statele Unite, 71% in Franta, 50% in China). Tendinta se va amplifica pe masura ce vor castiga mai multi bani pentru munca lor. Mai mult, alcatuirea cosului de cumparaturi risca sa se schimbe. Femeile consuma mai putini carburanti, mai putin alcool si economisesc mai mult. Ele cauta mai mult produse si servicii prin care impaca mai bine viata lor profesionala si obligatiile de acasa. Michael Silverstein de la BCG recomanda intreprinderilor sa tina seama de acest lucru.

Concluziile pe care le trag expertii de la Goldman Sachs sunt cu adevarat laudative la adresa femeilor. Ei considera ca "avansul economic si tendinta de egalitate in favoarea femeilor constituie un veritabil cerc virtuos in care unul si celalalt se intaresc". Este o forma de umanism care nu se asociaza de obicei cu Goldman Sachs si cu cohortele sale de bancheri, potrivit Le Figaro.

Cele mai citite

Dieta ideală pentru femeile peste 50 de ani: alimente esențiale pentru sănătatea ta

Te apropii de 50 de ani sau ai împlinit de curând această vârstă rotundă? Ca să nu capeți rotunjimi nedorite și să-ți menții...

Veste excelentă pentru Simona Halep! Românca va juca la Australian Open 2025

Organizatorii turneului de la Melbourne i-au acordat un wildcard pentru calificări, marcând astfel întoarcerea româncei după suspendarea pentru dopaj. Simona Halep, dubla campioană de Grand...

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...
Ultima oră
Pe aceeași temă