4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDrahma, soluţia salvării Greciei

Drahma, soluţia salvării Greciei

Se anunţă o săptămână de foc pentru zona euro, aflată într-un punct critic. În timp ce Grecia caută soluţii de amânare a aplicării măsurilor de austeritate, numeroase bănci şi întreprinderi americane au anticipat retragerea statului elen din uniunea monetară.

 

Banca Centrală Europeană (BCE) va anunţa joi noi tăieri bugetare pentru economisirea a 11,5 miliarde euro până în 2014, iar Grecia este încă ameninţată de o posibilă ieşire din moneda unică. Atena are din ce în ce mai multe dificul­tăţi de a realiza eforturile cerute de troika şi creditorii ei (BCE, Comisia Europeană, FMI) pentru a resorbi deficitele  publice abisale şi caută cu disperare să câştige timp, dar riscul falimentului ţării continuă să ameninţe ansamblul zonei euro. Potrivit fostului consilier economic al lui Ronald Regan, Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard, „singurul mijloc pentru Grecia de a depăşi criza datoriei constă în ieşirea din zona euro şi revenirea la moneda sa naţională, drahma.

În acest caz, exporturile elene şi turismul vor deveni mult mai atractive”. Ieri, Feldstein adăuga că „ţara va trebui să reducă importurile, devenite prea costisitoare, şi grecii se vor replia spre bunuri şi servicii naţionale”.  Economistul american mai declară că totul va avea ca efect relansarea economiei  elene, cu toate că, fără îndoială, urmează a fi făcute  ajustări dureroase, dar, „după un an sau doi, Grecia va putea vorbi despre creştere”. El a recunoscut că scenariul unei ieşiri a Greciei din zona euro îngrijorează europenii, care se tem de un efect al bulgărelui de zăpadă ce ar putea provoca sfârşitul monedei unice.

Cassandre americane

Pentru numeroase întreprinderi americane subiectul este foarte sensibil, însă dezvăluirea planurilor lor de urgenţă, ar putea suscita furia clienţilor lor europeni. Băncile şi societăţile de consulting au devenit reticente în a dezvălui numele clienţilor lor, dar unele încep să recunoască faptul că sunt deja pregătite pentru ce este mai rău.

New York Times relata ieri că numeroase bănci şi firme americane au anticipat deja retragerea Greciei din uniunea monetară. „Unele întreprinderi au întrebări foarte practice, declară Peter Frank, consultant la Pricewaterhouse, cum ar fi: «dacă un comunicat privind ieşirea Greciei pică vineri seară, ce facem?».” El precizează că unele planuri de urgenţă sunt deja pregătite.

Bank of America Merrill Lynch a studiat posibilitatea de a aduce la frontiera elenă camioanele pline cu bani pentru a-şi plăti funcţionarii şi furnizorii locali, iar anumite întreprinderi au deja în vedere mandatarea cuiva pentru a prelua un tren cu 50.000 euro pentru plata angajaţilor lor din Atena. Ford, constructorul de automobile, şi-a configurat sistemele informatice pentru a putea gestiona imediat o nouă monedă.

J.P. Morgan a creat noi conturi bancare pentru câteva multi­naţionale, în cazul introducerii unei noi drahme sau a altei monede. MasterCard nu s-a lăsat mai prejos şi a admis că „într-o zi sau două” îşi poate pune la zi sistemele, iar Visa a declarat că este capabilă să însoţească „o tran­ziţie rapidă spre o nouă monedă cu minimum de perturbaţii”. Juniper Nerworks, o întreprindere americană specializată în reţele informatice, a început ­deja să-şi retragă fondurile din băncile din zona euro, dar având grijă să rămână suficiente lichidităţi pentru angajaţii şi furnizorii cu sediile în Europa. FMC, un gigant al chimiei cu ­sediul central în Philadelphia, a cerut unor clienţi greci să ­plătească în avans, iar banii plasaţi în conturi bancare elene, spanio­le sau italiene au fost trans­feraţi, în timp ce supraveghează atent solvabilitatea clienţilor din aceste ţări. J.P. Morgan a precizat că a primit ­cereri de creare a unor conturi speciale, configurate pe o monedă care încă nu există.

Iar International Airlines Group, holding care controlează Iberia şi British Airways,  anticipează o ieşire a Spaniei din zona euro.

Efect necunoscut

Puterea undei de şoc a unei eventuale ieşiri este pentru moment dificil de estimat. Dar marile bănci şi societăţi de consulting studiază şi organizează în culise acest joc de poker, după discursurile responsabililor ­politici europeni, care se stră­duiesc să înmulţească decla­raţiile liniştitoare. Numai că optimismul care a mobilizat pieţele la începutul verii după declaraţiile preşedintelui BCE, Mario Draghi, nu a fost suficient. Mari dubii subzistă şi în ce priveşte aderarea la politica de austeritate cerută Greciei de către europeni în schimbul ajutorului financiar. Potrivit unui sondaj de opinie publicat la 3 septembrie în Financial Times, puţin peste un sfert dintre germani mai  consideră că Grecia ar trebui să rămână în zona euro.

„În urmă cu 15 luni, era de negândit, dar acum este foarte plauzibil”, declară în New York Times Heiner Leisten, un partener al Boston Consulting Group, cu sediul în Köln. Cabinetul Pricewaterhouse crede deja că anunţul unei retrageri a Greciei ar putea interveni ­într-o vineri seară, profitând de închiderea pieţelor financiare mondiale, posibil urmată de o zi de sărbătoare, pentru a se limita deplasarea capitalurilor în afara ţării.   

Cele mai citite

Lucian Romașcanu ia apărarea serviciilor secrete ale României în scandalul cu George Simion: Ar fi luat deciziile de rigoare

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, la Buzău, că dacă serviciile secrete ale României ar fi avut informaţii care să-l...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Academia Română primește 24 de milioane de lei, pentru investiții în proiecte de cercetare

Fondurile neutilizate, primite de la Guvern, vor fi returnate la Fondul de Rezervă, până la sfârșitul anului Guvernul României a decis suplimentarea bugetului Academiei Române...
Ultima oră
Pe aceeași temă