Şase din filialele companiei responsabile de producţia de armament – Romarm produc cele mai mari pierderi din industria de apărare a ţării.
De mai bine de 20 de ani, producţia de armament din România, una din activităţile industriale care în general în lume este generatoare de profit, aduce pagube consistente la buget. Astfel, Compania Naţională Romarm SA a fost trecută anul trecut pe lista societăţilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional şi Guvern. Un studiu recent al Băncii Mondiale releva că, pe lângă alte 200 de companii de stat, şi o filială a Romarm, Uzina Mecanică Bucureşti, se află „de facto” în faliment (numai anul trecut a avut pierderi de aproape două milioane de euro). Şase din filialele Romarm, adică peste o treime, produc cele mai mari pierderi din industria de apărare a ţării, pierderi care care însumează 33 milioane euro pe an. În topul pierderilor se află UM Cugir şi UM Sadu.
Peste 90% din producţie, la export
Pentru reducerea pierderilor, Compania Romarm a fost propusă, în urma negocierilor cu instituţiile internaţionale, pentru implementarea managementului privat. În prezent, Romarm are 16 filiale (printre care şi un institut de cercetare-dezvoltare), care produc atât echipamente cu destinaţie civilă, cât şi militară. Numărul total al angajaţilor este de 5.400, faţă de 43.000 în anul 2000. Potrivit afirmaţiilor responsabililor din Romarm, mai bine de 90 de procente din producţia companiei (de la arme de infanterie, la rachete antiaeriene) sunt destinată exportului. De-a lungul anilor, scandalurile care au avut legătură cu activităţile Romarm nu au lipsit. În urmă cu doi ani a ieşit la iveală că o parte din terenurile Romarm (21 de hectare), mai precis ale filialei Uzina Mecanică Tohan-Zărneşti, aflate în perimetrul Parcului Industrial Zărneşti, au fost înstrăinate, printr-un mecanism asociativ de tip suveică şi au ajuns, prin diverse artificii, în patrimoniul imobiliar al unor particulari. Tot atunci, o dată cu cele 21 de hectare, s-au „evaporat” şi 18 hale industriale, împreună cu magaziile anexe.
Privatizare parţială
Alte pierderi au fost generate prin managementul defectuos. Ani la rând au fost efectuate disponibilizări haotice cu acordarea de beneficii însemnate. De asemenea, s-au angajat unele investiţii precum cea de la societatea Carfi, unde s-a făcut o turnătorie care a costat zeci de milioane de euro. Pagubele produse de aceasta, prin întârzierea punerii în funcţiune, au fost de sute de milioane de euro. Compania Romarm funcţionează în subordinea Ministerului Economiei. În prezent, se încearcă reorganizarea companiei prin transformarea celor 16 filiale în patru divizii. Pirotim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş şi Uzina de Produse Speciale Făgăraş vor fi transformate în societăţi comerciale sub autoritatea Ministerului Economiei. Primele două urmează să fie incluse într-un proces de privatizare, iar Uzina de Produse Speciale Făgăraş va fi propusă pentru un program de lichidare judiciară.