Managerii santierului naval Aker Tulcea se afla intr-o mare incurcatura. Armatorii comanda tot mai multe vapoare, dar muncitorii autohtoni demisioneaza pe capete pentru a pleca in strainatate.
Compania a primit, recent, o comanda din Norvegia pentru construirea a doua nave a caror valoare depaseste 240 milioane de euro. Pe fluxul de fabricatie mai sunt peste 20 de nave tip port-container pentru transport, vapoare destinate aprovizionarii platformelor petroliere din Marea Nordului, tancuri chimice multifunctionale. In plus, navalistii tulceni mai lucreaza si la o nava inedita, destinata cercetatorilor oceanografi.
Dar managerii santierului se afla intr-o mare incurcatura pentru ca nu au suficienta forta de munca pentru realizarea comenzilor, care cresc mereu. "Armatorii comanda tot mai multe vapoare, dar muncitorii societatii demisioneaza pe capete pentru a pleca in strainatate", ne-a declarat directorul santierului, Dumitru Ivanov.
Specialistii navali din Tulcea pleaca in masa sa lucreze in strainatate. In ultimul an, sute de lucratori au emigrat la New Orleans. Tulcenii au luat locul muncitorilor americani care au fugit din cauza uraganului Katrina. Navalistii mai emigreaza in Italia, Spania si Franta.
"Pentru a nu compromite afacerea, cautam solutii de suplinire a acestui deficit care reprezinta deja o cincime din necesarul de forta de munca al santierului", spune Ivanov. Salariile au sporit cu aproape 20 la suta in fiecare din ultimii trei ani. S-a instituit chiar un sistem de burse pentru studentii de profil din mai multe universitati si pentru elevii scolilor de meserii. Cele mai bune formatii de meseriasi sunt trimise, prin rotatie, pentru doua-trei luni in santiere ale grupului Aker din Finlanda, Norvegia si Germania, unde primesc salarii de 1.700 de euro/luna, plus masa si casa pe timpul detasarii si salariu platit familiei, in Romania, de santierul din Tulcea.
Intrucat deficitul de personal, in loc sa scada, creste, in ultimele luni s-a trecut la importul de forta de munca. Primii care au raspuns ofertei au fost ucrainenii. Se poarta negocieri cu bulgari si polonezi, dar oferta cea mai tentanta pare a fi cea a unor firme de plasare a fortei de munca din China.