11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialPetrom a programat pentru anul 2014 investiţii de peste un miliard...

Petrom a programat pentru anul 2014 investiţii de peste un miliard de euro

Petrom a programat pentru acest an investiţii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării şi producţiei, sumele alocate anul trecut de compania deţinută de grupul austriac OMV totalizând 1,2 miliarde euro, informează Mediafax.

Printre proiectele finanţate în acest an se numără forarea sondelor de dezvoltare, redezvoltarea zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale şi blocul offshore Neptun Deep, operat împreună cu ExxonMobil.

În ceea ce priveşte parteneriatele cu ExxonMobil, Petrom notează, în raportul financiar pentru 2013, că pentru Neptun Deep estimează reluarea campaniei de foraj de explorare la jumătatea anului 2014, iar pentru Midia va efectua interpretarea datelor seismice.

Citeşte şi: Profitul Petrom a urcat cu 22%, însă vânzările au scăzut cu 8%

Petrom va urmări şi oportunităţile de dezvoltare prin achiziţii de perimetre de explorare în Marea Neagră, astfel că va continua negocierile privind acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska din Ucraina.

Investiţiile efectuate anul trecut de Petrom au crescut la 5,3 miliarde lei, de la 4,93 miliarde lei în 2012, ca urmare a creşterii sumelor alocate explorării şi producţiei, contrabalansată de nivelul mai scăzut în sectoarele gaze-energie şi rafinare-marketing.

„Investiţiile în E&P (4.401 mil lei) au reprezentat 83% din valoarea totală înregistrată în 2013, fiind cu 17% peste nivelul din 2012. Aceste investiţii au fost direcţionate către forajul sondelor de
dezvoltare, proiecte integrate de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă, precum şi pentru proiectul Totea Deep. Investiţiile realizate în G&E în 2013 (18 mil lei) au fost semnificativ mai mici comparativ cu 2012, întrucât centrala electrică de la Brazi a început operaţiunile comerciale în august 2012″, arată Petrom, în raport.

Investiţiile în Rafinare&Marketing (827 milioane lei) au reprezentat 16% din total şi au fost direcţionate în special către programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, incluzând modernizarea instalaţiei de desulfurare a gazelor şi recuperarea sulfului, respectiv a instalaţiei de conversie în vid a motorinei.

Pentru segmentul „Sediu şi altele”, Petrom a alocat 57 milioane lei, cu precădere pentru proiecte IT.

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, deşi vânzările de energie electrică au crescut.

În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei şi un profit net de 3,946 miliarde lei.

Vânzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţiţei şi produse petroliere, care au contrabalansat vânzările crescute de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie au fost aproximativ 5%, se arată în raportul grupului.

„În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei. În activitatea operatională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014”, a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a menţionat că din momentul privatizării, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.

 

Cele mai citite

Primăria Brașov suspendă serviciul de trotinete electrice de închiriat și impune ridicarea acestora de pe străzi

Operatorii de trotinete electrice de închiriat, Uber și Bolt, au fost obligați de Primăria Brașov să își retragă toate trotinetele de pe străzile municipiului,...

Republica Moldova se va dota cu sisteme pentru detectarea şi distrugerea dronelor

Republica Moldova intenţionează să achiziţioneze două sisteme pentru detectarea şi distrugerea dronelor, în contextul în care mai multe drone ruseşti au pătruns în spaţiul...

Primăria Brașov suspendă serviciul de trotinete electrice de închiriat și impune ridicarea acestora de pe străzi

Operatorii de trotinete electrice de închiriat, Uber și Bolt, au fost obligați de Primăria Brașov să își retragă toate trotinetele de pe străzile municipiului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă