Compania OMV Petrom a obţinut anul trecut cel mai mare profit de după privatizare.
Două treimi din profitul grupului austriac OMV a venit anul trecut de la subsidiara din România – Petrom. Din 1,21 miliarde de euro profit raportat de grupul austriac după standardadele proprii, 789 milioane de euro au venit de la Petrom. Performanţa Petrom vine, în principal, pe fondul majorării vânzărilor, ca urmarea a majorării preţului la ţiţei.
Cotaţiile petrolului au atins în ultimele zile cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, pe fondul tensiunilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Explozia preţului barilului de petrol va avea ca efect, chiar în zilele următoare, creşteri ale preţului la pompă, potrivit oficialilor companiei. Anul trecut, majorările succesive ale preţurilor la combustibili au iscat proteste ale populaţiei.
Ajustare de preţuri
„Noi facem ajustarea preţurilor într-o manieră moderată, ţinând cont de evoluţiile internaţionale. Există un grad de corelare cu cotaţiile internaţionale, dar vârfurile nu au fost capturate de Petrom în ultimii şase ani. În următoarele zile vor fi creşteri de preţ, dar nu vom prelua vârfurile”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Profitul-record obţinut de Petrom a fost chiar şi peste estimările analiştilor financiari care prognozau un profit net de 604 milioane lei pentru trimestrul patru din 2010. Vânzările au crescut cu 16% până la 18,6 miliarde de lei, iar profitul net a crescut de 2,6 ori, ajungând la 2,19 miliarde de lei după standardele româneşti.
Investiţiile companiei au crescut în 2010 cu 15%, la 1,2 miliarde de euro. Iar pentru 2011, OMV Petrom a bugetat investiţii de peste un miliard de euro. „Anul 2010 a marcat realizarea unei serii de proiecte strategice şi a unor îmbunătăţiri semnificative ale performanţei noastre operaţionale. În sectoarele de explorare şi producţie, am pus cu succes în funcţiune, înainte de mijlocul anului, sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani şi am demarat producţia din noile sonde-cheie, menţinând, totodată, rata de înlocuire a rezervelor în România peste nivelul de 70%, pentru al treilea an consecutiv”, a precizat Mariana Gheorghe.
Raportul Petrom
OMV Petrom a avut vânzări cu 16% mai mari în 2010, de 18,6 miliarde lei, comparativ cu 2009. Investiţiile bugetate la Petrom depăşesc un miliard euro în 2011. Contribuţia Petrom la profitul operaţional al OMV a crescut cu 79% anul trecut, la 789 milioane €. La sfârşitul anului 2010, OMV Petrom avea 24.662 angajaţi, cu 15% mai puţini decât în decembrie 2009. OMV Petrom ia în calcul acordarea de dividende pentru 2010, după doi ani în care nu au fost distribuite.
Despre companie
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51% din acţiuni. Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri. Din acţionariat mai face parte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,1%, restul titlurilor fiind listate la BVB.