2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPe termen mediu, medicina privata nu este o afacere

Pe termen mediu, medicina privata nu este o afacere

» Investitiile in medicina privata se recupereaza foarte greu, iar promovarea pe canalele radio-tv este interzisa de lege.

» Statutul omului de afaceri medic difera de cel al oricarui alt businessman, pentru ca el a depus un juramant de credinta.

» Pentru a se putea pastra in top, pe o piata cum este cea din Romania, investitorii trebuie sa fie in permanenta inovatori.

 

Odata cu liberalizarea pietei serviciilor medicale,  sectorul privat s-a dezvoltat rapid si in acest domeniu. Daca debutul a apartinut micilor cabinete, situate in general la parterul blocurilor si care ofera asistenta limitata, acum piata incepe sa fie dominata de clinicile mari, dotate cu aparatura de ultima generatie si care ofera pacientilor servicii medicale complete. Spre deosebire de o afacere clasica, in care coordonatele de baza sunt amortizarea rapida a investitiei si cresterea profitului, in cazul oamenilor de afaceri in halate albe perspectiva din care este vazuta afacerea este diferita.

Investitii in aparatura
In cursul acestei luni, in Bucuresti a fost inaugurat centrul medical Mediclass. Investitia, realizata din fonduri private si dintr-un imprumut bancar, s-a ridicat la un milion de euro si a fost directionata, in special, in achizitionarea unei aparaturi medicale ultraperformante care sa permita oferirea unor servicii medicale complete si de buna calitate. Desi investitia este considerabila, cel putin pe termen scurt si mediu ea nu este o afacere. "Investitiile sunt considerabile, mai ales in aparatura si tehnica medicala de ultima generatie, iar banii nu se intorc repede. Cel putin cinci-sase ani trebuie sa uiti de profit", spune doctorita Dana Constantinescu, actionarul majoritar al clinicii Mediclass. Pentru a se putea pastra in top intr-o astfel de afacere si pe o piata cum este cea din Romania, aflata in continua dezvoltare, investitorii trebuie sa fie in permanenta inovatori. Tocmai de aceea Mediclass si-a propus o rata de innoire a aparaturii de cel mult doi ani.

Specialistii fac diferenta
Pe de alta parte, o atentie deosebita s-a acordat inca de la inceput investitiei in personalul medical. De altfel, in prezent, diferenta dintre cei 4-5 mari jucatori de pe piata privata a serviciilor medicale nu o mai fac echipamentele de ultima generatie, ci specialistul din spatele aparatului, el fiind practic interfata dintre clinica si pacient. Perspectivele de dezvoltare a medicinei private ca afacere sunt extrem de incurajatoare pentru ca oamenii au devenit din ce in ce mai informati si pretentiosi, fiind tot mai dispusi sa plateasca pentru servicii de calitate, considera doctorita Constantinescu. Pe de alta parte, un impuls in dezvoltarea serviciilor medicale private prin cresterea investitiilor va fi si aparitia in viitorul apropiat a Legii asigurarilor private de sanatate, dar si a Legii spitalelor.

Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Irina Margareta Nistor a realizat lista cu cele mai bune filme din 2024

Criticul de film Irina Margareta Nistor a realizat un bilanț al anului 2024 pentru industria cinematografică, evidențiind cele mai importante producții lansate, atât românești,...

Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii aleși în SUA

Elon Musk a sugerat introducerea testelor cognitive pentru oficialii aleși din Statele Unite, ca măsură pentru a garanta capacitatea acestora de a își îndeplini...
Ultima oră
Pe aceeași temă