Pentru că nu a achitat o datorie pentru exploatarea unui teren care fusese naţionalizat, Petrom, una dintre cele mai mari companii din România, a fost chemată în judecată de moştenitorii foştilor proprietari, care cer acum intrarea societăţii în insolvenţă. La mijloc este o datorie de 50,6 milioane lei (peste 12 milioane euro) pe care Petrom refuză să o plătească unei familii din Cluj, deşi compania a fost obligată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Potrivit unei sentinţe din iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti, reconfirmată în ianuarie a.c. de Curtea Supremă, Petrom ar fi trebuit să le achite cele peste 12 milioane euro fraţilor Dan şi Radu Stegăroiu, banii reprezentând redevenţele aferente exploatării de hidrocarburi de pe un teren care fusese confiscat în baza Legii 119/1948. Această lege se referea la naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi. În cazul de faţă, este vorba de 1/5 din subsolul Dealului Scăeni, comuna Boldeşti (7.027,37 mp), şi de 1/5 dintr-un contract de concesiune minieră asupra unui teren din comuna Boldeşti. Contactat de RL, avocatul Dan Stegăroiu, unul dintre moştenitorii foştilor proprietari, a declarat că a introdus la tribunal noua acţiune împotriva Petrom ca urmare a faptului că societatea nu a achitat datoria care fusese deja stabilită prin hotărâre judecătorească.
„A obstrucţionat practic efectuarea expertizei”
Procesul dintre fraţii Stegăroiu şi Petrom a început în 2003, la Tribunalul Bucureşti. În mai 2004, judecătorii au respins acţiunea prin care Dan şi Radu Stegăroiu cereau plata unei redevenţe în schimbul unei exploatări petroliere pe care statul comunist a preluat-o abuziv de la o rudă a acestora. Cei doi au atacat decizia la Curtea de Apel, iar procesul a continuat. Pentru a stabili sumele care li s-ar cuveni fraţilor Stegăroiu, magistraţii au decis, pe 14 septembrie 2006, efectuarea unei expertize. În motivarea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti din iunie 2008, prin care judecătorii au admis acţiunea fraţilor Stegăroiu, magistraţii arată faptul că Petrom „a obstrucţionat practic efectuarea expertizei”. Instanţa arată şi în ce a constat efectiv obstrucţionarea cu pricina: avocaţii Petrom au susţinut că deţin actele necesare, pe care le vor prezenta expertului, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, finalizarea expertizei fiind în acest fel întârziată. Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că din partea Petrom a existat o „lipsă de cooperare” şi în administrarea restului probelor, nu numai a expertizei. În cele din urmă, instanţa a stabilit că suma pe care Petrom va trebui să o vireze fraţilor Stegăroiu se ridică la 50.610.644,97 lei.
„Reclamanţii nu deţin o creanţă certă”
Într-un comunicat transmis RL, Biroul de Presă al Petrom contestă pretenţiile fraţilor Stegăroiu şi arată că societatea nu este în pericol de faliment. „Împotriva companiei a fost formulată o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei – dosar nr. 10219/3/2010 pe rolul Tribunalului Bucureşti. OMV Petrom consideră această cerere ca fiind abuzivă şi, conform dispoziţiilor legale, a formulat contestaţie împotriva cererii de deschidere a procedurii insolvenţei. În mod evident, OMV Petrom nu se află în stare de insolvenţă, aşa cum o demonstrează şi situaţiile financiare auditate ale companiei pe anul 2009, nivelul lichidităţilor fiind mult mai ridicat decât pretinsa creanţă. În plus, reclamanţii nu deţin o creanţă certă, lichidă şi exigibilă împotriva OMV Petrom. OMV Petrom va face uz de toate căile de atac extraordinar aplicabile împotriva deciziei instanţei de recurs.”