15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMinele inchise din Valea Jiului, pericol pentru mediu

Minele inchise din Valea Jiului, pericol pentru mediu

» Unitatile miniere din judetul Hunedoara si activitatile conexe acestora continua sa polueze mediul, chiar daca in unele cazuri activitatea a fost sistata. In plus, cele peste 100 de halde de steril de pe raza judetului sufoca in continuare solul.

Depozitul de cenusa al Preparatiei
Coroesti, situat chiar pe malul raului Jiu, poate fi maturat de ape in orice moment, cu consecinte grave asupra calitatii apei. Mii de tone de slam pot ajunge in apa Jiului din cauza ca depozitul nu are pe toata lungimea zid de sprijin si nici sanse prea mari pentru executarea acestuia nu se intrevad. "Este un risc imens, poate fi maturat oricand de ape. O parte a depozitului de cenusa are facut zid de sustinere, dar nu au reusit sa amenajeze malul pe toata lungimea acestuia", explica directorul Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, Elena Badescu. Nici haldele de steril ale Companiei Nationale a Huilei Petrosani nu sunt conforme cu normele de protectie a mediului, astfel ca unitatile miniere sunt considerate in continuare pete negre pe harta poluarii din judetul Hunedoara. "Unitatile miniere din Valea Jiului polueaza, in primul rand prin haldele de steril. Majoritatea masurilor din programele de conformare ale acestora vizeaza amenajarea haldelor si pregatirea lor in vederea inchiderii", mai spune Badescu. In plus, reprezentantii APM sunt cu ochii si pe depozitele de explozibil ale subunitatilor extractive arondate la CNH Petrosani, care, desi dotate cu sisteme de alarmare, sunt considerate in continuare "cu risc de producere a accidentelor majore".

Pe de alta parte, toate unitatile miniere din judetul Hunedoara, nu doar cele care apartin de CNH Petrosani, intra in categoria poluatorilor importanti. Directorul APM Hunedoara, Elena Badescu, spune ca perimetrele miniere inchise ale CNCAF Minvest sunt poluante din cauza apelor de mina care ies la suprafata, chiar daca acestea trec prin statii de epurare. Astfel, la Boita – Hateg statia de epurare a apelor de mina este ineficienta, iar in alte cazuri astfel de statii nici macar nu au mai fost amenajate. Apele de mina contin mangan, pulberi, metale grele si acizi care ajung in raurile de suprafata. "Indicatorii de calitate sunt departe de a fi atinsi", mai spune directorul APM Hunedoara.
Pe langa unitatile miniere, exista multe alte domenii de activitate poluante, iar o zona "fierbinte" o reprezinta si fostele platforme siderurgice si, cu precadere, cea de la Calan, unde agentii de mediu catalogheaza situatia ca fiind dezastruoasa.

SANCTIUNI

Fara efect
Reprezentantii APM Hunedoara apreciaza ca, din punctul de vedere al problemelor de mediu, judetul Hunedoara este unul greu, atat in ceea ce priveste activitatile inchise, cat si siturile poluate care pot ingreuna dezvoltarea altor investitii. Sanctiunile aplicate pentru distrugerea mediului nu rezolva problema si nici chiar reprezentantii APM nu cred in utilitatea totala a acestora, decat daca banii respectivi ar fi utilizati pentru remedierea deficientelor constatate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă